logo

Doğru Tercih Yap Açıkta Kalma

Doğru Tercih Yap Açıkta Kalma

Doğru Tercih Yap Açıkta Kalma-kamumemurlar.com

LYS sonuçlarını alan üniversite adaylarına uzman tüyoları: 30 tercih hakkınız var.

LYS sonuçlarını alan üniversite adaylarına uzman tüyoları: 30 tercih hakkınız var. İlk 4-5 tercihiniz puanınızdan yüksek, sıralamanızdan düşük üniversiteler olsun. Daha sonra yapacağınız tercihlerde ise puanınıza çok yakın veya eşdeğer bölümler olsun. Salt yüzdelik dilim nedeniyle istemediğiniz bir Üniversitelerin kontenjanları bölümü yazmayın

Üniversiteli olmak isteyen adayların sınav maratonu sona erdi. Şimdi sıra büyük yol ayrımında. Hangi üniversitede hangi bölümü okuyacaklarına ilişkin karar alma vakti. Yanlış tercihin eğitim hayatından 4 yılı çaldığını belirten Eğitim koordinatörü Oktay Aydın “Gireceğiniz bölümün hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğunu, öğretim dilini ve süresini, programın özel koşullarının olup olmadığını irdelemeden tercih yapmayın. Doğru tercih yapan öğrencinin açıkta kalma riski yok” dedi. Tercihlerle ilgili merak edilen soruları SABAH okurları için yanıtlayan Aydın, doğru tercihin püf noktalarını şöyle sıraladı:

Tercihlerde en çok dikkat etmeniz gereken şey ÖSYS puanınız değil puana göre aldığınız sıralama. Çünkü üniversiteler öğrenci alırken puanla değil sıralamaya göre öğrenci alıyor. Mutlaka ÖSYM’nin yayınladığı üniversite tercih kılavuzuna göz atmalısınız. Tercihlerinize başlamadan önce sıralamanızın altında kalan üniversiteleri yazmalısınız. 30 tercih hakkınız var.

Tercihinizde mutlaka sıralamanızdan daha yüksek bir iki tane üniversite yazın. Bunlar da çıkması muhtemel üniversite ve bölümlerdir. Dediğimiz gibi sıralama ve puan aralıkları sürekli değiştiği için ne olur ne olmaz bilemezsiniz.

İlk tercihlerinizi puanınızdan yüksek sıralamanızdan düşük üniversitelerden yana kullanın. Mesela dereceniz 85 binlerdeyse ilk tercihlerinizi 60-65 bin sıralamasından alan bölümlerden yana kullanın. İlk dört veya beş tercihinizi buna göre kullanabilirsiniz. Daha sonra yapacağınız tercihlerde ise puanınıza çok yakın veya eşdeğer bölümleri tercih edin.

Bundan sonra yapacağınız tercihleri de derecenizin üstünde olan bölümler için kullanın. Yani 85 bin derecesindeyseniz ilk 90, 95, 100 bin ve üzeri bölümleri tercih edebilir. Buradaki amaç da sıralamaların yükseleceğini hesaba katmaktır. Sıralamalar yükselirse sizin almış olduğunuz 85 bin derecesi bu üst derecelere eşit olacağından yine açıkta kalmayacaksınız.

Yerleştirme, merkezi olarak yapıldığından ve yerleşme oranı çok düşük olduğundan, tercihlerinizi, minimum puan açısından, kendi Y-YGS/LYS puanlarınızın +/- 15; başarı sırasının yarısı kadar alt; 2 katı kadar üst aralıktan olmasına dikkat edin.

İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer vermeyin. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istenen bir programın altına alınmamalıdır. Kimilerince sanal olarak oluşturulan “ölü ya da hasta tercih” kavramları gerçek değildir.

1 MİLYONA YAKIN KONTENJAN

Adaylar , en fazla 30 tercih yapabilecek. Bunun için 1’i askeri (GATA), 103’ü devlet, 68’i vakıf, 8’i vakıf-myo, 9’u KKTC, 2’si yurt dışı Türk, 17’si yurt dışı üniversiteler olmak üzere toplam 208 yükseköğretim kurumunda yer alan 12 bini lisans, 8 bini ön lisans, 20 bin bölümdeki 1 milyona yakın kontenjan arasından seçim yapacaklar.

TERCİH TAKVİMİ:

YGS/LYS-2014 tercihlerinin internet ortamlarına giriş işlemleri 7-18 Temmuz 2014 tarihleri arasında yapılacak.

Adaylar 2014-ÖSYS Kontenjanlar Kılavuzunu inceleyerek tercihlerini ya bireysel olarak ya da okullarda internet ortamında bildirecekler.

Yerleştirme sonuçların 1 Ağustos 2014’te açıklanması öngörülüyor.

Üniversite kayıtları 1-5 Eylül 2014’te yapılacak.

YGS-LYS İSTATİSTİKLERİ

YGS-2014’te 140 ve üstünde puan alamayan 138 bin 739 aday üniversiteli olma şansını 2014-2015 öğretim yılı için kaybetti.

78 bin 427 meslek liseli aday sınavlara katılmayarak sadece kendi alanlarındaki 2-3 yıllık ön lisans Meslek Yüksek Okulu-MYO bölümlerini sınavsız tercih edeceklerini bildirdi.

140-180 arasında puan alabilen 338 bin 229 aday ise Açıköğretim Fakültesi-AÖF kontenjansız bölümleri yanı sıra sadece ya 2-3 yıllık ön lisans MYO bölümlerini tercih etme ya da üniversitelerin Özel Yetenek Sınavı ile alan 4 yıllık lisans bölümlerine başvurma ve sınavlarına girebilme hakkı kazandı.

YGS’lerde 180 ve üstü alan 1 milyon 423 bin 124 aday ise 140-180 arası alanların hakkına ek olarak, YGS ile alan 4-5 yıllık lisans programlarını tercih etme hakkı da kazandı.

YGS’lerde 180 ve üstü alan 1 milyon 423 bin 124 adaydan, 946 bin 244’ü LYS’lere de girdi.

YGS VE ÖZEL YETENEKLE BAŞVURU

YGS’de 140 ve üstü alan adaylar ön lisans ve AÖF programlarını tercih edebilecekler. YGS’de 140 ve üstü alan adaylar ayrıca özel yetenek sınavı ile alan lisans programlarına da başvurabilecekler.

YGS’de 180 ve üstü alan adaylar meslek liselilere ek puan verilen YGS puanları ile alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan lisans programları tercih listelerinde yer almayacak, adaylar ilgili üniversitelere bizzat başvuracak.

Özel Yetenek Sınavı ile alan bölümlerin neler olduğu “YGS/LYS-2014 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu” “Tablo 5’te” belirtiliyor. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan bölümlerle ilgili detaylar üniversitelerce adaylara, başvuruları sırasında bildirilecek.

8 KRİTERİ İYİ İRDELEYİN

Sonuç belgesini doğru okumak, doğru tercihin ilk ve en önemli koşuludur.

Puan sonuç belgesinde, önce ham puanlar 100-500 aralığında yer alır.

Her adayın diploma puanını 5 ile çarparak OBP’sini de hesaplanır. OBP’ler tüm bölümler için 0,12 ve meslek-teknik lise mezunları kendi alan tercihlerine 0,18 ile çarpılarak ham puanlara eklenir.

Böylece her adayın Yerleştirme YGS/LYS Y-YGS ve Y-LYS puanlarını hesaplanır.

Bu puanları ve öğrenim görmek istediğiniz üniversiteleri- bölümleri bir arada değerlendirerek bir taslak tercih listesi oluşturulabilirsiniz.

Bu listeye uyan bölümlere ilişkin şu 8 unsuru çok iyi irdeleyin:

1-Hangi dersler var? Ne tür projelere, uygulamalara yer veriliyor?

2-Mezun olununca ne tür işler yapılabiliyor?

3-Ne tür özellikte olanlar bu bölümde başarılı oluyor?

4-Akademik kadrosu nasıl?

5-Öğrencilere sunduğu, bireysel gelişim, öğrenci kulüpleri, spor, sanat ve kültürel etkinlikleri neler?

6-Yurt dışı diğer üniversitelerle işbirliği nasıl? Hangi yabancı dilleri ne düzeyde öğretiyor?

7-Mezunlarının iş bulma oranları neler?

8-Yurt, yemek, kampüs olanakları nasıl? Hangi şehirde? Kampüsü, kent içinde mi, kent dışında mı?

Kaynak: Sabah

Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

4+10 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , ,