Son Dakika
Madem sıkıntıya giriyor; diyet yapıp kilo veriyor, sonra geri alıyorsak işin sırrı ne peki? Nasıl zayıf kalınacak?
“İşin sırrı, dengeli beslenmenin yanında olmazsa olmazı egzersizi, yaşam tarzı değişikliği içine kalıcı olarak katmakta” diyor Florence Nightingale Hastanesinden Dr. Özgür Şamilgil. Ve bakın işin detaylarını nasıl belirliyor…
Vücut ekonomiye programlı bir şirket
Vücut ekonomiye programlı şirket gibi çalışır, gelir azalırsa harcamayı kısıtlar tedbir alır. Az gıdayla yetinir metabolizmayı yavaşlatır. Eski çağlarda kıtlık döneminde neslin sürdürülebilmesini sağlayan bu özellik, hareketsiz ve yüksek kalorili, kolay ulaşılabilir besinlerin olduğu bu çağda, kilo almamıza neden oluyor. Spor salonunda yarım saatte zar zor harcadığımız 300 kalori, bir adet anne kurabiyesi ile bir dakikada geri geliyor.
Düşük kalorili diyetler
Araştırmalar çok düşük kalorili diyetlerin çok kilo kaybı sağlasa da aslında metabolizmada yavaşlamaya neden olduğunu gösteriyor. Vücudun diyet öncesine göre daha az kalori yakmaya başlaması ise hiç istenmeyen bir durum. Diyeti biraz bile bozmanın, eskisine göre daha az yense de, hızla kilo almaya neden olduğunu gösteriyor. Kaloriyi çok kısıtlamadan yapılan, fakat haftada 5 gün 45 dk egzersizle beraber yapılan diyet ise daha az ve yavaş kilo verdiriyor. Buna rağmen, diyet öncesine göre metabolizmada hızlanma oluşturduğundan, diyeti biraz bozsanız da hızla kilo almanıza engel oluyor.
Kas kitlesi mutlaka artmalı
Kilo vermeyi kolaylaştırmak için kas kitlesini artırmak gerekiyor. Kaslarımız geliştiğinde vücudumuzun şeker depolama kapasitesi artıyor.
Bu sayede insülin direnci sorunu çözülüyor, normalde ihtiyaç fazlası şeker yağa çevrilmek zorunda kalırken artık kaslarda daha fazla depolanabiliyor. Bu metabolizmanın hızlanması anlamına da geliyor.
Haftada toplam 3,5-4,5 saat civarı hafif koşu veya hızlı yürüyüş yani aerobik egzersiz yeterli gibi görünse de kısa süreli ani hızlanma ve yavaşlama şeklinde haftada 2-3 defa 10-20 dakika süreyle yapılan bir anaerobik denen egzersiz türü ise daha fazla yağ yakılmasını sağlıyor. Üstelik egzersiz sonrası 24-48 saat yağ yakılması devam ediyor ve gençlik (büyüme) hormonu salgılatıyor.
Anaerobik, şiddetli aralıklı egzersiz nasıl yapılıyor?
Kabaca 3 dakikalık ısınma dönemini takiben, 30 saniye kadar çok çok hızlı, 90 sn çok yavaş tempoda ve 8 tekrardan oluşuyor, 3 dakikalık soğuma ile sonlandırılıyor.Aslında toplam çok hızlı egzersiz 4 dakikalık bir süreçten oluşuyor. Tamamı 20 dakikayı geçmiyor. Kondisyon bisikleti, (kol ve bacakları birlikte çalıştıran) eliptik alet veya koşu bandı ile yapılabiliyor. Laktik asit birikimine bağlı kaslarda yanma hissi gelişiyor.
Haftada 2-3 defa yapılması uygun, fazlası vücudun toparlanmasına zaman bırakmayacağından zararlı olabiliyor.
Büyüme hormonu için
Büyüme hormonunu en yüksek düzeyde salgılanması için şunlar önemli:
Egzersizden önce ağır yağlı yemek yenmemeli.
Egzersiz sonrası en az iki saat şekerli gıda içecek (karbonhidrat) kesinlikle tüketilmemeli, (yoksa büyüme hormonu salgılanması, yağ yakılması azalıyor).
Yarım saat kadar sonra protein ağırlıklı gıda tüketilebiliyor.
Bol su, düzenli uyku, D vitamini düzeyinin normalde tutulması gerekiyor.
Ya sonra!
Diyet sorası geri kilo almamak için, diyetle beraber egzersiz yapmak ve yaşam tarzı olarak devam etmek şart görünüyor.
Aç kalmadan sağlıklı beslenmek için ise, Akdeniz diyetini tercih etmek gerekiyor.
Kaynak: Bugün Gazetesi
BENZER HABERLER