logo

Devlet Okulu İle Özel Okullar Arasındaki Fark

Devlet Okulu İle Özel Okullar Arasındaki Fark

Devlet Okulu İle Özel Okullar Arasındaki Fark-kamumemurlar.com

Ortaokul öğrencilerinin daha iyi bir lisede öğrenim görmek için girdiği TEOG’da Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) açıklanınca devlet okulları özellerin gerisine düştü. YEP sonucunda 59 TEOG birincisinin olduğu ortaya çıktı. Birincilerin hepsi özel okul öğrencisi.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında birinci ve ikinci dönem sınavlarının ardından Tunceli, Mardin, Şırnak gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden tüm soruları doğru cevaplayarak birinci olan öğrenciler gündeme gelmişti. İlk dönem yapılan TEOG’da birinci sayısı 1525 iken, ikinci dönem 987 olarak açıklandı. Bu öğrencilerin özellikle devlet liselerinden olması ve çoğunun özel ders ya da başka destek almaması hem Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri, hem de eğitim camiası tarafından takdirle karşılandı. Diğer öğrencilere örnek gösterilerek, “İsteyince hedefe ulaşılır” ve “Eğitim sistemi fırsat eşitliği sağlıyor” mesajları verildi.

Ancak liselere yerleştirmelerde etkili olacak Yerleştirmeye Esas Puan’larda (YEP) durum değişti. YEP’ler açıklandıktan sonra toplam 59 öğrenci 500 tam puan aldı. Bunların hepsi de özel okul öğrencisi. Yani Mardin, Şırnak, Tunceli gibi illerde bulunan ve ortak sınavlarda 120 sorunun hepsini cevaplayan devlet lisesi öğrencilerinden hiçbiri 500 tam puan alamadı.

OKUL PUANLARI ETKİLİ OLDU

Bunun nedeni ise YEP hesaplanırken sadece TEOG’da doğru yapılan soru sayısının değil, okul puanlarının da etkili olması. YEP hesaplanırken 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanları toplanarak, sonuç ikiye bölünüyor. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılıyor. Kimi özel okullar birçok kez ‘şişirilmiş not’ olarak tanımlanan yöntemle, öğrencilerin yıl sonu başarı puanlarını yüksek gösterip hem okulun hem de öğrencilerin başarılarını arttırdığı yönünde eleştirilmişti.

‘MEB BÜTÜN BİLGİLERİ AÇIKLAMIYOR’

Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Derneği Eşbaşkanı): MEB bütün bilgileri açıklamıyor. İlk sınavdaki 1500, ikincideki 900 birinci hangi okullardan; kimlerin 6, 7 ve 8’inci sınav sonuçları tam puan; kaçı devlet, kaçı özel okuldan? Kaç defa dönemin bakanlarına not şişiren okulları bildirdik. Hatta Nabi Avcı ‘hormonlu not’ ifadesini çıkarmıştı. Dernek olarak bunun denetlenmesini istiyoruz. Not şişiren haksız rekabet yapıyor. TEOG’da özel okulların zaten daha başarılı olduğunu biliyoruz. Bu 59 öğrenci hangi okullardan bilsem, yıl sonu başarı notlarının şişirilip şişirilmediğini de söyleyebilirim. Ama not şişirme sadece özelde yok, devlet okullarında çok daha fazla.

‘DEVLET OKULLARI ÖĞRENCİYE CİMRİ’

Hatice Yılmaz (Eğitim UZMANI): Özel okulların notları şişirdiğine yönelik bir söylenti var. Ama sınavda 1500 aday tam yaptığı halde sadece 59 birincinin olması, devletteki öğretmenlerin öğrenciler aleyhine not kullandığını da akıllara getirmeli. Devlet okullarında not vermekte öğretmenler çok cimri. Özel okullar çocuklara iyi eğitim vermenin yanı sıra koruyor da. Devlette de çocuklar korunmalı. Bence, çocuklar merkezi sınavda ne alıyorsa, onunla yerleştirilmeli.

Gönül KOCA – Hürriyet

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , ,