logo

Dershane Kapatma Teşebbüs Hürriyetine Aykırı mı?

Dershane Kapatma Teşebbüs Hürriyetine Aykırı mı?

Tüm Dershanelerin Ruhsatı İptal Ediliyor-kamumemurlar.com

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın dershanelerin kaldırılmasını yeniden gündeme getirmesi, eğitim camiası ile velilerin kafasını karıştırdı.

Açıklamalara her kesimden tepkiler ve uyarılar geliyor. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, milli eğitim sistemine entegrasyonu sağlayan yan kuruluşlar olarak nitelediği dershanelerin kaldırılmasıyla, insanların milli eğitim sisteminden kopup yerel eğitime odaklanabileceğini söyledi. Bu müdahalenin teşebbüs hürriyetini ve Anadolu halkının eğitim üzerinden yaptığı hayırlı işleri ortadan kaldıracağı uyarısında bulundu. Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Başkanı Nuri Gürgür de eğitimdeki önceliğin dershanelerin kapatılması olmadığını dile getirdi.

Bu kurumları kapatmanın sosyal problemler oluşturacağına dikkat çekerek bundan en çok da Doğu ve Güneydoğu’daki öğrencilerin etkileneceğini belirtti. Çocuğunun geleceğini düşünen anne-babaların takviye ders için dershaneleri tercih ettiğini vurgulayan Gürgür, “Bakanların-bürokratların bile çocukları dershaneye gidiyor.” şeklinde konuştu. Türkiye’de eğitimden kaynaklanan problemler sebebiyle öğrencilerin heder edildiğini kaydetti ve “Genç nüfusu eğitemediğimiz için heder ediyoruz. Türkiye’de 100 patentten 96’sını yabancılar alıyor.” dedi.

Milli Eğitim’in girişimi, en çok doğu bölgelerine zarar verir

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın ‘dershanelerin kapatılacağına’ ilişkin art arda gelen açıklamaları eğitim camiası ve velilerin kafalarını karıştırdı. Açıklamalar üzerine her kesimden yol gösterici uyarılar geliyor. Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Başkanlığı görevini yürüten eski Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür, eğitimdeki önceliğin dershanelerin kapatılması olmadığını söyledi. Dershanelerin kapatılmasının sosyal problemler oluşturacağına dikkat çekerek bundan en çok da Doğu ve Güneydoğu’daki öğrencilerin etkileyeceği uyarısında bulundu. Gürgür, “Bu eğitim kurumları ve özellikle okuma salonları Doğu’da çocukları terör örgütlerinden koruyor. Milli bir hizmet veriyor. Bu sebeple de terör örgütlerinin hedefi oluyor.” diye konuştu. ATO Meclis Başkanı, çocuğunun geleceğini düşünen anne-babaların takviye ders için dershaneleri tercih ettiğini dile getirdi. “Dershanelerin kapatılması her ne kadar gündeme getirilse de bakanların-bürokratların bile çocukları dershaneye gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nda makamı olan birçok bürokrat, dershaneye gidebilsin diye çocuklarını normal okuldan alıp açık liseye gönderiyor.” ifadelerini kullandı. Türkiye’de eğitimden kaynaklanan problemler sebebiyle öğrencilerin heder edildiğine işaret eden Gürgür, şu örneği verdi: “Genç nüfusu eğitemediğimiz için heder ediyoruz. Türkiye’de 100 patentten 96’sını yabancılar alıyor. Durum böyle olunca oturup geniş kapsamlı düşünmeliyiz.”

Dershane kararı siyasi kapatma ihtiyaç değil

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkan Vekili Oktay Vural, dershanelere 2014’te ruhsat verilmemesine tepki gösterdi. Vural, “Eksik eğitim sistemine yardımcı olan dershanelere saygı duyulması gerekirken önünü tıkamak gereksiz ve yersizdir.” dedi. Kararı siyasi olarak değerlendirdi ve kapatmanın ihtiyaçtan kaynaklanmadığını vurguladı. Türkiye birincilerinin bile dershanelere gittiğini hatırlatan Başkan Vekili, “Niyet hayır değil, akıbet hayır değil.’ eğitimi iyileştirmek yerine kapatmaya çalışıyorlar.” diye konuştu. Dershanelerin kapatılmasının illegal yapıların işine geleceğini savunan Vural, asıl tehlikeyi ‘merdiven altı faaliyetler’ olarak gösterdi.

Oktay Vural, dershanelere müdahalenin teşebbüs hürriyetini ve Anadolu halkının eğitim üzerinden yaptığı hayırlı işleri ortadan kaldıracağı uyarısında bulundu: “Dershaneler Milli Eğitim’e entegrasyonu sağlayan yan kuruluşlar. Bunları kaldırdığınız zaman insanlar, Milli Eğitim’in sisteminden kopup yerel eğitime odaklanacak. Sebepler ortadan kaldırmadan sonuçlar ortadan kaldırılamaz. Çünkü dershaneler sonuçtur. Sebep-sonuç ilişkisini düşünmeden atılan adımlar siyasi amaçlıdır. Bu sonuç, insanların teşebbüs hürriyetlerini ayrıca eğitim gibi hayra dayalı hizmetleri de engelleyebilecek noktaya varabilir. Çünkü bizim insanımız eğitime çok büyük önem verir. İhtiyacı olan bir insanı eğitmek çok hayırlı bir iştir. Dolayısıyla toplumun eğitim ekseni yoluyla hayırlı bir iş yapmasını engeller.”

‘Sınavlar var oldukça dershaneler kapatılamaz’

Eğitimci Kamu Sendikaları Çalışanları, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Dershanelerin ihtiyaç sebebiyle ortaya çıktığının belirtildiği açıklamada şöyle denildi: “Neredeyse her yıl sayısı ve adı değişmekle birlikte sürekli var olan sınav sistemi öğrencilerimizi ister istemez yarışa sokmaktadır. Bu yarış var olduğu sürece Türkiye’nin ‘siyasi ve ekonomik’ sistemi içerisinde devlet kimseye ‘çocuğuna neden özel kurs, özel ders aldırdın?’ deme hakkına sahip değildir. Üniversite kontenjanlarının sınırlı olduğu dikkate alınırsa sınav yarışının önüne nasıl geçileceği netlik kazanmadan ‘dershaneleri kapatıyorum, kapattım’ demenin sonuçları çok ince değerlendirilmelidir. Yapılması gereken, kimseyi mağdur etmeden öncelikle dershaneleri oluşturan etkenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Dershanelerin denetiminin doğru yapılması, fiyat politikasının vatandaşı üzmeyecek şekilde belirlenmesi, dershanelerin ihtiyaç sahibi öğrencilere ayırdıkları kontenjanın artırılması ve bu kontenjanların devlet tarafından doldurulmasıdır.”
Zaman

#

SENDE YORUM YAZ

2+4 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.