Son Dakika
Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından biri. Disleksi olanlarda zeka geriliği yok aksine üstün zekalı olarak biliniyor ve bir kısmı ise dahi olarak anılıyor. Ünlü disleksiler arasında;Albert Einstein,Walt Disney,Leonardo DaVinci, Bill Gates sayılabilir.
Bazı çocuklar doğuştan itibaren kurallara, sınırlara ve çevresel etkilere daha kolay uyum göste-rirken, bazıları kural ve sınır tanımıyor, uyum göstermekte güçlük çekiyor. Başarı odaklı ebe-veynler öğrenme güçlüğü çeken, hareketli çocukları tarafından zorlanırlar. Bu gibi durumlarda anne-babanın daha enerjik olmaları ve diğer çocuklara oranla daha çok mesai harcamaları gere-kiyor. Disleksi olan çocuklarda asıl sorununun hafıza ve dil ile ilgili, olduğunu, her şeyi unutup ve dil ile ilgili derslerde sıkıntı çektiklerini vurgulayan Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.
Her çocuk hareketlidir. Fakat özel öğrenme güçlüğü ve aşırı hareketlilik olan çocuklarda bu ha-reketlilik gözle görülür. Yaşıtlarıyla karşılaştırıldığında bu bitmeyen, hareketlilik aradaki farkın gözle görülür bir şekilde fark edilmesine yardımcı olur. Çocuk daha okul gibi bir kurallar zincirinin içinde bulunmadığı için “öğrenme” ile ilgili kısmı daha sonraları ebeveynlerin dikkati-ni çekmeye başlar.
HAREKETLERİNDEN ANLAYABİLİRSİNİZ
– Sürekli bir hareketlilik halindedirler. Elleri ayakları kıpır kıpır olur.
– Gelişimsel açıdan bazı gecikmeler olabilir. (Geç konuşma, geç yürüme gibi.)
– Karışık ve uzun cümleleri anlamakta güçlük çekebilir.
– Sizleri duyar fakat anlıyor tepkisini veremez.
– Yön kavramı (sağ, sol, yukarı, aşağı) gelişiminde zorlanabilir.
– Arkadaşları ile kolay uyum sağlayamaz.
– Grup oyunlarında sabırsızlıklar gösterebilir, hatta saldırgan tavırlar sergileyebilir.
– Konsantrasyon güçlükleri çekebilir.
– Genellikle dağınıktır, kural sevmez.
– Sevginizle iyileştirebilirsiniz.
GELİŞİMLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ
İletişiminizi asla koparmayın. Diğer çocuklardan hiçbir farkı olmadığını sadece onlardan farklı öğrendiği, zekası ile ilgili bir problem olmadığını her şeyden önemlisi bunun bir hastalık değil zamanla aşılabilecek ve bu süreçte birlikte ilerleyeceğinizi ve sizin her zaman yanında ola-cağınız bilincini hissettirin. Öğrenme güçlüğü olan öğrenciler düzenli ortamlara ihtiyaç duyar-lar. Dış dünyalarının düzenlenebilmesi için listeler yapın. Ne yapacaklarını bilemeyen çocuklar için bu listeler çok faydalıdır. Onların hatırlatılmaya, uygulama ve tekrar yapmaya, yönlendir-meye, sınırlar konulmasına ve düzene ihtiyaçları vardır.
Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda akademik başarısızlık yanında sosyal ve duygusal güç-lükler de gözlenir. Sınıf ortamında, arkadaşlarının içinde okuma, yazma, matematik gibi beceri-lerde hatalar yapan çocukların özgüven duygusu azalır, buna bağlı olarak ders çalışmayı red-detme, çabuk sıkılma, arkadaşları ile aynı ortamdan kaçınma gibi davranışlar gözlenmektedir. Anne ve babadan aldığı sevgi çocukta güven duygusunu oluşturacaktır. Ailesiyle yaptığı akti-viteler onlar için çok önemlidir. Hem öğrenme kalitesini artıracak hem de kendini başarılı hisse-decektir.
ERKEK VE KIZDA TEPKİLER FARKLI
Okul öncesi dönemde de çocuğun çabuk sıkılması, agresif ve olayların sonuçlarını düşünme-den hareket etmesi belirtiler arasındadır. Hatta çocuk bunun belirtilerini bebeklik döneminden itibaren az uyuma, huysuz olma, çevresel değişikliklere aşırı tepki verme, az yemek yeme ve di-ğer bebeklerden daha farklı olmak ile gösterebilir. Özel öğrenme güçlüğü ve aşırı hareketliliğin belirtileriyedi yaşından önce görülür fakat fark edilmeyebilir. Okul döneminin başlaması ile beraber dikkat eksikliğine aşırı hareketliliğe bağlı olarak öğrenmede sorunlar ortaya çıkabilir. Erkek çocuklarda daha çok “aşırı hareketlilik” kısmı görülürken, kızlarda ise daha çok “Özel öğrenme güçlüğü” kısmı görülür.
Kaynak: Bugün Gazetesi
BENZER HABERLER