İş ve ekonomi dünyasında, yeni gireceğimiz 2014 yılıyla ilgili beklentiler ve tahminler ele alınıyor. Uzmanların genel öngörüsüne göre gelecek yıl, bu yıldan çok daha dalgalı geçecek. Bu yıl Türkiye’nin yıl sonu büyüme rakamının yüzde 4 civarında olacağını tahmin eden uzmanlar, 2014’te de yüzde 3,5-4 arasında bir büyüme öngörüyor.
Yüzde 7 büyümeli
İstanbul Ticaret Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek, dünyada enflasyonun artık önemini yitirmiş bir gösterge olduğunu belirterek, Türkiye’de de buna fazla takılmamak gerektiğine dikkat çekti. Yülek, “Yüzde 5-10 arasındaki bir enflasyonu normal kabul etmek lazım. Türkiye, cari açık, dış denge konusuna odaklanmalı” dedi. Yülek, 2013 bütçesinin çok iyi olduğunu vurgulayan Yülek, dış denge konusunda ise karamsar. “Hem yüzde 7’ye yakın büyümeli, hem cari açığı düşürmeliyiz”diyen Yülek, Çin’in bunu başardığını hatırlattı.
Cari açıkta sorunun net ithalatçı ülke olmaktan kaynaklandığına dikkat çeken Yülek, otomotiv sektörüne sözü getirdi ve şöyle konuştu: “Net ithalat, en çok otomotivden kaynaklanıyor. Araba camını bile dışarıdan getiriyoruz. Ayrıca, insanlarımız kendilerini zengin zannederek en yeni, en pahalı otomobillere binmek istiyorlar. Bu çok yanlış, biz zengin bir ülke değiliz.”
Nakitçi ülke olalım
Kredi kartına bağımlı hale geldiğimize de değinen Yülek, bu konuda Almanya’yı örnek gösterdi ve “Biz de nakit ekonomisi olmalıyız” dedi. 2013 yılının yıldız ülkelerini sayarken Almanya’nın başı çektiğini hatırlatan Yülek, İsviçre ve Güney Kore’nin bu ülkeyi izlediğini söyledi.
Ekonominin geleceğini tüketiciler belirleyecek
Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü Başkanı Doç. Dr. Deniz Gökçe, gelecek yıl ekonomide neler olacağını tüketicilerin belirleyeceğini söylerken, ithalatın ihracattan daha fazla olmasının büyümeyi aşağıya çektiğinin görüldüğünü hatırlattı. 2014’te yüzde 4’lük büyüme olacağına değinen Gökçe, ABD Merkez Bankası Fed’in finansal daralma kararlarının bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri etkileyeceğini, Türkiye’de büyük firmaların değil, KOBİ’lerin bundan etkileneceğini, bu nedenle döviz borçlarının “sigorta” edilmesini önerdi.
Bugün Gazetesi