Son Dakika
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Başbakan Erdoğan’ın açılışını yaptığı “10. Çalışma Meclisi Toplantısı’nın sonuç bildirgesine “güven sorunu” damgasını vurdu.
Görüş ayrılıkları çok
Kıdem tazminatı, alt işverenlik (taşeron işçilik) ve özel istihdam büroları konusunda taraflar arasındaki ciddi görüş ayrılıkları giderilemedi. Mevcut kıdem tazminatı uygulamasının çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğu vurgulanan bildirgede, “Bu sorunların sosyal tarafların ortak katılımıyla çözülmesi sosyal barış açısından ivedilik arz etmektedir.
Sistem içi bile zorda
Ancak, sosyal taraflar arasında ciddi bir güven sorunu ve görüş ayrılığı yaşandığı görülmektedir ve bu durumun öncelikle giderilmesi zorunluluk taşımaktadır” tespitine yer verildi Sonuç bildirgesinin tespitler bölümünde, “Mevcut sistemde, çeşitli yasalardan kaynaklanan düzenlemeler nedeniyle işçilerin kıdem tazminatı kapsamının dışında bırakıldığı, sistem içinde kalanların bile tazminata her koşulda ulaşamadığı, bunun da
sosyal devlet ve eşitlik düşüncesinde sıkıntıya yol açtığı görülmektedir” denilirken, öneriler şöyle sıralandı:
Önce taşeron işçiler
“Kıdemde yaşanan sorunların çözümü için düzenlemeye gidilmesi zorunluluk arz etmektedir. Çözümün görünüm şekli ve içeriği sosyal taraflar ve ilgili devlet merciine ait olmak kaydıyla bilhassa altişveren işçileri ile diğer mağdur işçi gruplarının eşitlik temelinde, hak kaybına uğramaları önlenmelidir. Diğer ülke örnekleri dikkatle taranmalı.”
Altişverenler ve özel bürolarda uyum yok
Yine sonuç bildirgesinde, görüşülen altişverenlik ve özel istihdam büroları konusunda da taraflar arasında görüş birliğine varılamadığı tespiti yapıldı. Bildirgede, taşeron işçilerin örgütlenme konusundaki sorunlarının giderilmesi, özel istihdam bürosu açacaklarda da vergi ve prim geçmişi temiz olma şartının aranması önerileri yer aldı.
Yol haritası gerekli
Çözüm için tarafların mutlaka bir araya gelmesi istenen bildirgede, “Çalışmalarda hem sosyal tarafların, hem devletin konunun uzmanlarıyla, sorunu önce kendi içlerinde değerlendirip, somut çözüm önerileri oluşturması gerekmektedir. Tüm sosyal tarafların ve devletin katılımıyla hazırlanan düzenlemeler kamuoyuna deklare edilmeli, görüş alınmalıdır” önerisi resmi kayıtlara alındı.
ERDOĞAN SÜZER – BUGÜN GAZETESİ
BENZER HABERLER