logo

Adalet Bakanlığı’ndan Ödeneklerinin Kullanılması Hakkında Yazı

Adalet Bakanlığı’ndan Ödeneklerinin Kullanılması Hakkında Yazı

Adalet Bakanlığı'ndan Ödeneklerinin Kullanılması Hakkında Yazı-kamummeurlar.com

Adalet Bakanlığı’ndan Ödeneklerinin Kullanılması Hakkında Yazı

TC.
ADALET BAKANLIĞI

Strateji Geliştirme Başkanlığı

Sayı : 99343242-2014 ŞUBE DOSYASI-66/264 24/01/2014

Konu : Ödeneklerin kullanılması hk.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

Bakanlığımız bütçesinde yer alan ödeneklere ilişkin işlemlerde uyulacak esaslar, 11/11/2011 tarihli ve 144/1 sayılı Genelgemizle duyurulmuştu. Bütçenin etkin kullanımının sağlanması, ileride sorumluluk doğuracak uygulamaların engellenmesi için aşağıda belirtilen konuların tekraren duyurulmasının faydalı olacağı değerlendirilmiştir.

1- Ödenekler; Maliye Bakanlığınca her yıl Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının başında olmak üzere dört dönem halinde serbest bırakıldığından ödenek talepleri bu dönemlere uyularak 144/1 no.lu Genelge ekinde yer alan 1 ve 2 no.lu ödenek talep cetvelleri ile yapılacaktır..

Başkanlığımızca ödenek taleplerinin sağlıklı biçimde değerlendirilmesi için 1 ve 2 nolu ödenek talep cetvellerinin UYAP üzerinden talep tarihlerine dikkat edilmesi suretiyle gerekçesiyle birlikte doldurularak gönderilmesi yeterli olacaktır. Bunun dışında taleplere üst yazı, belge sureti gibi evraklar eklenmeyecektir. Diğer yazışma usulleriyle, telefonla ya da faksla yapılan ödenek talepleri dikkate alınmayacaktır.

2- Bilindiği üzere bazı tertiplerdeki harcamalar, harcama birimlerince bütçeleştirilmekte ve bütçeleştirilen harcamalar için gerekli ödenek Başkanlığımızca her ayın 5 inde re’sen gönderilmektedir. Belirtilen nedenle ödemelerin aksamaması için bütçeleştirmenin en geç her ayın 3 üne kadar yapılması önem taşımaktadır.

3- Zorunlu müdafii, geçici görev yollukları, bilirkişi ve keşif yollukları ödemelerinde, önceden duyurular yapılmasına ve her ay düzenli olarak ödenek gönderilmesine rağmen, birimlerce yanlış kodlardan bütçeleştirme yapılması veya bütçeleştirmelerin geç yapılması nedeni ile sıkıntılar yaşanmakta ve bu konuda sıkça şikayetlerle karşı karşıya kalınmaktadır.

Ödeneklerin gönderilmesinde aksaklıklar yaşanmaması için;

Zorunlu müdafii bütçeleştirmelerinin “08.01.00.62-03.3.2.02-1-03.5.7.01” kodundan,

Keşif yollukları bütçeleştirmelerinin “08.01.00.62-03.3.2.06-1-03.5.7.02” kodundan,

Rapor ve Bilirkişi bütçeleştirmelerinin “08.01.00.62-03.3.2.06-1-03.5.7.03” kodundan,

Diğer yargılama giderleri bütçeleştirmelerinin “08.01.00.62-03.3.2.06-1-03.5.7.90” kodundan,

Posta giderlerine ilişkin ödemelerle ilgili yapılan harcamalarda Posta ve Telgraf ödemelerinin “08.01.00.62-03.3.2.07-1-03.5.2.1” kodundan,

(Posta giderlerine ilişkin PTT Müdürlüğünden fatura geldiğinde ivedi bir şekilde Başkanlığımızdan yazı ile ödenek istenmesi gerekmektedir.)

Geçici görev yolluğu ödemelerinin “08.01.00.62-03.3.2.00-1-03.3” kodundan,

Sürekli görev yolluğu ödemesinin “08.01.00.62-03.3.2.05-1-03.3″ ekonomik kodundan yapılması gerekmektedir.” (Sürekli Görev Yolluğu” giderleri ödenek üstü harcanır ayrıca ödenek talep edilmez).

Bazı harcama birimlerinin sürekli görev yolluğu harcamalarını geçici görev yolluğu kodundan yaptığı ve bu nedenle geçici görev yolluğu harcamalarında ödenek üstü harcamaya sebebiyet verdiği görülmekte olup, bu durum 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 70 inci maddesine göre sorumluluk doğurmaktadır.

Yargılama giderleri tertibinden ödenen Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na veya diğer kurumlara sevkler sebebiyle yargı bölgesi dışına görevlendirilen memurların yol, konaklama ve iaşe giderlerinin “08.01.00.62-03.3.2.00-1-03.5.7.90” tertibinden,

Temizlik işçisi çalıştıran birimlerin, temizlik işçisi ödemelerinin

“08.01.00.62-03.3.2.00-1-03.5.1.08 Temizlik Hizmeti Alım Giderleri” tertibinden,

Özel Güvenlik personeli çalıştıran birimlerin, Özel Güvenlik personeli ödemelerinin “08.01.00.62-03.1.4.00 -1-03.5.1.09 Özel Güvenlik Hizmeti Alım Giderleri” tertibinden harcama yapmaları gerekmektedir.

Bahse konu ödemeler için ödenek talep edilmesine gerek olmayıp, her ayın başında gerekli ödenek Başkanlığımızca re’sen gönderilmektedir.

4- Adalet teşkilatında gayrimenkul bakım ve onarımı için yapılan harcamalar Bakanlığımız bütçesi açısından önemli bir mali yük teşkil etmektedir. Başkanlığımızca ödenek taleplerine ilişkin yapılan değerlendirmede, öncelik hizmet binalarına verilmekte, ilgili tertiplerdeki ödeneğin yeterli olması halinde lojmanların, münhasıran dış cephe, çatı, elektrik ve su tesisatı gibi zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması planlanmaktadır. Bu çerçevede lojmanların ortak kullanım alanları hariç, iç bakım ve onarımı için ödenek gönderilememektedir.

5- Menkul alımı ve onarımı ile gayrimenkul onarımı taleplerine ilişkin fiyat araştırmasının serbest piyasadan yapılması yeterli olup, mümkünse birden fazla firmadan keşif ve fiyat araştırması yaptırılarak, yaklaşık maliyet hesabı yapıldıktan sonra ödenek talep edilmesi, ödenek gönderildikten sonra Kamu İhale Mevzuatındaki usul ve esaslar dikkate alınarak öncelikle açık ihale usulünün tercih edilmesi, bu usulün uygulanamayacağı hallerde de gerekçesi yazılı olarak onay belgelerinde yer almak şartıyla pazarlık usülü ihalenin ya da doğrudan temin yönteminin uygulanması gerekmektedir. Alımlar yapılırken Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükümlerine uygun olmasına dikkat edilmelidir.

6- 6.7 Gayrimenkul Büyük Onarım Giderleri kapsamına girecek ödenek taleplerinin en geç Şubat ayının 15’ine kadar talep edilmesi,

İhale ve temin süreçlerinin uzun olması dikkate alındığında diğer ödenek taleplerinin de yılın son çeyreğine bırakılmadan mümkün olan en erken tarihte yapılması ve ödemelerin aynı mali yıl içerisinde bitirilmesi gerekmektedir.

7- Sağlıklı bir değerlendirme yapılabilmesi için 2 nolu ödenek talep formu doldurulurken gerekçe kısmının da doldurulması zorunluluğu bulunmaktadır. Mefruşat (Koltuk, Dolap, Masa, Perde v.b) alımına ilişkin yapılacak ödenek taleplerinde, istenen mefruşatın cinsi, sayısı, her birinin ayrı ayrı tahmini fiyatı ve nerede kullanılacağı, mefruşatın yeni göreve başlayacak personel için istenmesi halinde ilave kaç personelin geldiği (Hakim ve savcılar için kararname tarihi ile gelen giden sayısının, diğer personel için ilave artışın belirtilmesi) mefruşatın eskimesi nedeniyle değiştirilmesinin düşünülmesi halinde ise ayrıca, eski mefruşatın alındığı tarihin ve mefruşat resimlerinin, sgbodenekler@adalet.gov.tr mail adresine ödenek talep numarasıyla (İki nolu ödenek talep formu ayrıca doldurulacaktır) birlikte gönderilmesi,

8- Beraat eden ve kendisini vekil ile temsil ettiren sanık yararına hükmedilen avukatlık ücretleri ile ilgili olarak kesinleşmiş mahkeme kararlarının bir örneğinin Başkanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir. Gelen evrakın tutarı Başkanlığımızca listelenerek gerekçesi ile birlikte Maliye Bakanlığına iletilmektedir. Bu listelere göre ödenekler Maliye Bakanlığı’nca harcama birimlerine doğrudan gönderilmektedir.

9- 5018 sayılı Kanun uyarınca harcama yetkilileri ancak kendilerine tahsis olunan ödenekler dahilinde yüklenmeye girişebilirler. Kanunun 70 inci maddesi gereğince ödeneği olmadan harcama yapmanın sorumluluk doğuracağı ve harcama yetkilileri için idari para cezası uygulanacağı öngörüldüğünden, harcama yetkililerinin gerekli ödenek tahsis edilmeden alım sürecini başlatmamaları gerekmektedir.

10- 1 nolu ödenek taleplerinin, UYAP ekranından gerekli form doldurularak, bir önceki ödenek döneminin son ayının on beşi (15) ile yeni dönemin ilk ayının beşi (5) arasında yapılması gerekmektedir. Talebini süresinde yapmayan ve bu nedenle 1 nolu ödenek talebinde bulunmayan harcama birimlerinin belirtilen tarih aralığında taleplerini yapmaları gerekmekte olup aksi takdirde bir sonraki ödenek dönemine kadar ödenek gönderilmeyecektir.

11- Elektrik, su ve doğalgaz tüketimlerinde sayaçlarda bozukluk olması halinde dağıtıcı firmalar tarafından kayıp kaçak bedeli tahsil edilmektedir. Bu duruma sebebiyet vermemek için; elektrik su ve doğalgaz sayaçlarının kontrol ettirilmesi; sayaçların düzgün çalışmadığının tespiti halinde ilgili dağıtıcı firma tarafından tamir veya değişiminin sağlanması,

Bu kapsamda bütçe imkanlarının en verimli şekilde kullanılabilmesini teminen serbest piyasadaki rekabet koşullarından yararlanılması ve Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği hükümlerine göre ihale yoluyla elektrik enerjisi temini yoluna gidilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

12- Kamu konutları mevzuatında esas olan, yakıt giderlerinin kamu konutunda oturanlar tarafından karşılanmasıdır. Ancak; 23 ilde (ilçeleriyle beraber) lojman yakıtları bütçe içerisinden ödenmektedir. Milli emlak mevzuatına göre kamu konutlarına yakacak yardımı, “temininde güçlük bulunan” yakıtlar için geçerli olduğundan, söz konusu 23 il (ilçeleriyle beraber) de lojman ısınma sistemi kömür ve fuel-oil vs. den doğalgaza çevrilmiş olan yerler için bütçeden harcama yapılmayacaktır.

13- Sosyal güvenlik mevzuatına göre kamu idarelerince yapılması gereken, personele ilişkin sosyal güvenlik bildirimlerinin zamanında yapılmaması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumunca idari para cezası kesilmektedir. Bütçeye ek mali yük getiren bu duruma sebebiyet vermemek için bildirimlerin zamanında yapılması; zamanında yapılmayan bildirimlere istinaden ödenen cezalar, bildirimleri yapmakla sorumlu personelin kasıt, kusur ve ihmalinden doğmuşsa sorumlu kişiye rücu edilmesi hususunda gereken özenin gösterilmesi gerekmektedir.

14- Başkanlığımızca gönderilen bir kısım ödenekler UYAP ekranlarına tanımlanan “Adliye Bilgi Formu”ndaki bilgilerden yararlanılarak gönderileceğinden bu formun en geç 07 Şubat 2014 tarihine kadar güncellenmesi gerekmekte olup bilgilerin güncellenmemesi

halinde ödenek talepleri değerlendirilemeyecektir.

15- Başkanlığımızdan talep edilen 1 ve 2 nolu ödenek taleplerine ilişkin yaşanan sıkıntıların önüne geçmek için UYAP ekranlarına “Uzaktan Eğitim” modülü tanımlanmıştır. Ekranlarına “Bütçe Ödenek Talebi Ekranları” eğitimi tanımlanan personelin en kısa zamanda eğitimleri tamamlamaları gerekmektedir.

Bakanlığımız mahkemeler bütçesinin 2014 yılı cari ve yatırım ödenekleri geçen yıla oranla yaklaşık yüzde ikibuçuk(%2.5) nispetinde artırılmış olup, bu yılın enflasyon beklentisi ve yeni faaliyete geçecek birimlerin harcama genişletici etkisi de dikkate alındığında, bahse konu artışın reel olarak bir artışa tekabül etmediği anlaşılmaktadır.

Bu itibarla; Yargı faaliyetlerinin yerine getirilmesi sırasında ihtiyaç duyulan ödeneklerin 5018 sayılı Kanun ile diğer ilgili mali mevzuat hükümlerine göre etkili, ekonomik, verimli bir şekilde kullanılarak tasarruf ilkesine riayet edilmesi, bu konuda bilgi edinilmesi ve uygulamanın yukarıda belirtilen usul ve esaslar dahilinde yürütülmesi hususunda,

Gereğini bilgilerinize rica ederim.

Akın ÇAKIN Hakim Bakan a.
Strateji Geliştirme Başkanı

Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ

2+3 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , ,