logo

“657 Putu’nu Kim Yakacak?”

“657 Putu’nu Kim Yakacak?”

Bir köşe yazarı; “Şimdi Türkiye’nin ilerlemesi ve ekonominin büyümesi için yıkılacak en büyük bariyer 657’dir. Devrilecek en büyük put 657’dir. Sıra 657’nin bertaraf edilerek bu ülkenin önünün açılmasına gelmiştir…” ifadesini kullanmış.

Ahmet Ünlü

Uzmanlık alanımın dışında yazmam ve bir yazı yazarken de kırk kere düşünürüm. Yazılarımı takip edenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hakkında konu uzmanı olduğumu anlamışlardır. Yani işin hem teorik hem de uygulamasını bilirim.

Bu köşede, 657 sayılı Kanunla ilgili çok sayıda da eleştirel yazılar yazdım ama nasıl olduysa bu Kanunun ne kadar büyük bir put olduğunu gözden kaçırmışım. Meğer bütün kötülüklerin anası ve geri kalmışlığımızın sebebi bu Kanunmuş.

Bu konuda yeterli müktesebatı olmayan ve hayatında 657 sayılı Kanunun içinde ne olup ne olmadığını bilmeyen birisinin bu Kanunu put yapacak kadar ağdalı bir yazı kaleme aldığını görünce doğrusu ne diyeceğimi şaşırdım kaldım. Ne diyelim herkes bildiğini okuyor ama bazıları bilmediğini de okuyor, üstelik te yetinmeyerek başkalarına da okutmaya çalışıyor. Eğer bu kişiler başkalarına da akıl veriyorsa vay halimize.

Üstelik eşi de aynı havada millete akıl veriyor ve Sayın Canikli‘nin ekonomi yönetiminden niçin alınarak Milli Savunma Bakanlığı’na getirildiğini kendince izaha çalışıyor. Buna cesaret mi, bilgelik mi, yoksa cehaletin dibe vurması mı dersiniz. Ne diyelim bunlar akıl hocalığına soyunduktan sonra bize de “Allah sonumuzu hayreylesin” demekten başka bir şey kalmadı.

Emekli polis memuru SSK’lı bir işe girerse ek ödemesi kesilir mi?

Polis memuru olarak emekli oldum. 5434 sayılı Kanun gereğince emekli aylığımla birlikte aldığım 100 TL, SSK’lı bir işe girersem kesilir mi?

5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanununun ek 81 inci maddesinde; Milli İstihbarat Hizmetleri ve Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolar ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun geçici 32’nci maddesi uyarınca araştırmacı unvanlı kadrolara atananlar ile çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı veya adi malüllük aylığı ödenenlerden emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay emekli aylıklarıyla birlikte 100 YTL tutarında ayrıca ödeme yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, bu maddede hangi hallerde bu ödemenin kesileceği belirlenmiş olup, emekli aylığı bağlanmasından sonra sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar dahil herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışanlara bu ödeme yapılmayacağından göreve girdiğiniz tarihi takip eden aybaşından itibaren, ek ödemeniz kesilecektir.

Tütün ikramiyesi aylık oranlarına göre mi ödenir?

Emekli Sandığından; annem, kardeşim ve ben şehit aylığı alıyoruz. Tütün İkramiye tutarları, aylık oranlarımıza göre mi ödenir?

Tütün ikramiyesi 5434 sayılı Kanunun ek 79 uncu maddesi kapsamında ödenmektedir. Buna göre dul ve yetim sayısının bir kişiden fazla olması halinde, verilecek ek ödeme hak sahipleri arasında eşit olarak paylaştırılmaktadır. Yani aylık oranında ödenmemekte olup, eşit şekilde ödeme yapılmaktadır.

Bu ödemeler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yılda bir kez olmak üzere, herhangi bir müracaat şartı aranmaksızın her yılın ilk üç ayı içerisinde hak sahiplerinin hesaplarına aktarılır.

Terör nedeniyle vazife malulü olanlar SSK’lı çalışırsa aylıkları kesilir mi?

Emekli Sandığından aylık almakta olan terör malulüyüm. Memur, SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak bir göreve başlamam halinde vazife malullüğü aylığım kesilir mi?

5510 sayılı Kanunun 5’inci maddesinde; “Harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri veya 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanunun 56’ncı maddesi uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre vazife malullüğü aylığı bağlanmış malullerden, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmez. Aylıkları kesilmeksizin 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışanlar hakkında uzun vadeli sigorta kolları, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında çalışanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, aylıklarınız hiçbir suretle kesilmeyecektir; ancak SSK veya BAĞ-KUR kapsamında bir işe başlamanız halinde iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanacak ve genel sağlık sigortası pirimi kesilmeyecektir.

İşe girersem eşimden dolayı aldığım dul maaşım kesilir mi?

Emekli Sandığından eşinden dolayı dul aylığı alıyorum SSK’lı olarak işe başlamam halinde almakta olduğum aylığım kesilir mi?

SSK’lı olarak çalışmaya başlamanız, dul aylığı almanıza engel değildir. Bu durum hem erkekler hem de kadınlar için geçerlidir.

İsteğe bağlı iştirakçiliğim yeniden başlar mı?

Zorunlu sigortalı olmam nedeniyle 5434 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı iştirakçiliğim sona erdi. Yeniden aynı Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalı olabilir miyim?

5434 sayılı Kanunun 12’nci maddesinde; “Diğer sosyal güvenlik kurumları ile zorunlu olarak ilgilendirilmelerini gerektirir görevlerde çalışmakta olan ya da çalışmaya başlayanlar ile diğer sosyal güvenlik kurumlarından veya Sandıktan kendi çalışmasından dolayı aylık bağlanmış olanlar isteğe bağlı iştirakçi olamazlar. Bunlardan diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmaya başlayıp bu görevleri sona erenler de altı ay içinde yazılı olarak isteğe bağlı iştirakçi olmak üzere başvuruda bulunabilirler.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde, zorunlu sigortalılığın sona erdiği tarihten itibaren 6 ay içinde yazılı olarak müracaat edilmesi halinde tekrar isteğe bağlı iştirakçi olunması mümkündür.

Yeni Şafak

Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

1+7 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , ,