logo

’31 İlde Dönüşüm Projeleri Yürütülüyor’

’31 İlde Dönüşüm Projeleri Yürütülüyor’

'31 İlde Dönüşüm Projeleri Yürütülüyor'-kamumemurlar.com

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Türkiye’nin 81 ilinde riskli binaların tespit işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

Bunun 6306 sayılı kanunu bütün illere anlatılabildiği anlamına geldiğini belirten Gürgen, bundan sonra bu işi daha da ilerleteceklerine işaret etti. 31 ilde 77 alanda dönüşüm projelerinin yürütüldüğünü ifade eden Gürgen, “Her gün bir ilde organizasyon yapıyoruz. Herkes sahada. Ama bu çalışmalara engel olmak isteyen bir takım düşünceler var. İnsanlara gerçek olmayanları gerçekmiş gibi anlatanlara kulaklarınızı tıkayın. Resmi olarak söylenenlerin dışında kentsel dönüşümle ilgili başkalarının fısıltılarını bir tarafa bırakın.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve sponsor kuruluşlarla birlikte düzenlediği ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ Adana İnşaat Müteahhitler Birliği Tesisleri’nde gerçekleşti.

500 MİLYON HARCAMA YAPILDI

Buradaki konuşmasında, şimdiye kadar 9-10 gibi bir sürede 500 milyon TL harcama gerçekleştirdiklerini vurgulayan Vedad Gürgen, bu kaynağın belediyelere ve vatandaşlara kira yardımı olarak aktardıklarını dile getirdi.

Bu uygulamalarda devletin kasasına giren 1 kuruş paranın olmadığını açıklayan Gürgen, şöyle devam etti:

“Böyle bir rant projesi olmaz. Evet, rant projesi; vatandaşımızın, şehirlerimizin, belediyelerimizin rant projesi. Buradan halkımız ve ülkemiz kazanacak. Türkiye’de tek merkezli şehirleşme olamaz. İstanbul dünyanın da gözbebeğidir. Ama diğer şehirlerimizi de İstanbul’un yanında geliştirmek durumundayız. İzmir ve Adana bu anlamda geliştirilmesi gereken illerimizdir. Allah’ın verdiği bir lütuf; doğal güzellikleri var. Ama biz insan eliyle bu zamana kadar buraları hor kullandık. İnşallah, hep birlikte yeni projelerle nitelikli alanlara dönüştürürüz. Bu dönüşüm otoyoldan önce son çıkıştır. Dönüşümü gerçekleştirdikten sonra tekrar geriye dönüp dönüştürme şansımız yoktur. Dolayısı hesabımızı, kitabımızı; yapılarımızı, tasarımlarımızı buna göre yapmak gerekiyor.”

ADANA KENDİ DEĞERLERİNE SIRT DÖNMÜŞ DURUMDA

Adana’da yavaş yavaş dönüşüm alalarının belirlendiğine dikkat çeken Gürgen, Bakanlar Kurulu ile ilan edilen dört dönüşüm alanının kısa zamanda 10’a çıkartılacağını duyurdu.

Adana’da ciddi bir dönüşüm potansiyeli ve ihtiyacının bulunduğunun altını çizen Gürgen, şunları söyledi:

“Şehir, şehir hüviyetine kavuşamamış durumda. Dar sokaklar, niteliksiz yapılar ve sizin de akılınızla oyun oynayan yapı tarzları. ‘Bunlar nasıl ayakta duruyor’ şeklinde sorguladığımız yapılar. Adana gerçekten Allah’ın bir lütfu. Yukarıdan baktığınız zaman ovaları verimli arazileri ve suları var. Şehir değerlerine şu an sırt dönmüş durumda. Bunları kısa zamanda dönüşüm projeleriyle başka bir nokta taşınması gerekir. Taşınacağına da inanıyorum.”

7 MİLYON ÇÜRÜK YAPI STOKU

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu da Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğunu hatırlattı. Özellikle Körfez arkasında -yıllar sonra- Van depremiyle Türkiye’nin deprem ülkesi olduğuna toplum ve siyasi irade olarak kanaat edildiğini kaydeden Tellioğlu, ülkede yeni bir yapılanma sürecine girildiğini söyledi.

Bazı endişeleri paylaştıklarına işaret eden Tellioğlu, “Türkiye’de bu zamana kadar 20 milyona yakın yapı stokunun deprem sonrası; yaklaşık 7 milyonunun çürük olduğu tespit edildi. Bunların dönüştürülmesi için ciddi bir hamle söz konusu. Bu çürük yapı stokları 1950 ile 1990 yılları arasında oluşmuş. Son 6-7 aydır yıkım faaliyetleri başladı. Fakat çürük yapı stoklarını oluşturan temel unsurlar çok da ortadan kaldırılmış değil.” diye konuştu.

Müteahhitliğin ciddi bir sektör olduğunu anlatan Tahir Tellioğlu, halen Türk Ticaret Kanunu’nda bununla ilgili bir tarifin yapılmamasını eleştirdi. Tellioğlu, bu meseleyi bir müteahhitlikten ziyade milli bir sorumluluk içerisinde algıladıklarını sözlerine ekledi.

Programa Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Sedat Teoman Gürsesli ve inşaat sektörünün temsilcileri katıldı.

Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

1+6 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , ,