logo

12 Milyon İşçi İçin ‘Eğitim Şart’

12 Milyon İşçi İçin ‘Eğitim Şart’

60 Bin Taşeron İşçiye Maaş Düzenlemesi-kamumemurlar.com

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu – özel fark etmeksizin tüm işyerlerinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitim almasını zorunlu tutuyor.

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu – özel fark etmeksizin tüm işyerlerinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitim almasını zorunlu tutuyor. Yani berberde çalışan çırak da fabrikadaki işçi de iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alacak. Eğitim yükümlülüğüne uyulmaması halinde işverenleri yüksek idari para cezaları bekliyor.

Eğitime tabi tutulmayan her bir çalışan için işverene 1.120 TL idari para cezası kesilecek. 2014’ün ilk günlerinde yapılan denetimlerde yüzlerce işyerine eğitim programını başlatmadıkları için cezalar kesildi.

Aslında bu konuda işverenlerin kafası oldukça karışık, eğitim yapılmasından haberdar olanlar yeterli bilgilendirme yapılmadığı için ne yapacaklarını bilmiyorlar. Ancak yasa bir kişi de çalıştırsan bin kişi de çalıştırsan eğitim vereceksin diyor. Bana e-mail ile ulaşan bir işveren işyerinde 10 kişi çalıştırdığını, denetimlerde eğitim yaptırmadığı için 11 bin TL ceza kesildiğini söyleyip isyan ediyor.

Peki, konular neler?

Öncelikle işe yeni giren çalışanlara, çalışmaya başlamadan önce yapacakları iş ile ilgili riskleri, işyerinin genel risklerini ve bu risklerden korunmak için gerekli tedbirleri içeren bir eğitim verilmek durumunda. Eğitim konuları 3 başlıkta toplandı. Bu eğitimlerden ilki çalışma hayatı ile ilgili mevzuat ve çalışanların sorumluluklarının anlatıldığı konulardan oluşmakta. İkinci olarak sağlık konu başlığı altında meslek hastalıkları, ilk yardım ve kurtarma konuları. Üçüncü konu da, teknik konular başlığı altında kimyasal ve fiziksel risk etmenleri, ekranlı araçlarla çalışma gibi konular.

Taşeron çalışanın durumu

Asıl işveren, alt işverenin çalışanlarının eğitime tabi tutulmasından alt işverenle birlikte sorumlu. Yani banka şubelerinde taşeron işçisi olan güvenlik elemanının eğitime tabi tutulmamasından, yine banka sorumlu. Diğer yandan geçici iş ilişkisi kurulması halinde, geçici iş ilişkisi ile yeni bir işyerinde çalışmaya başlayan kişinin de eğitime tabi tutulması gerekiyor.

İş güvenliği uzmanı…

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri işyerinde görevlendirilmiş iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından verilebilir. Ayrıca ortak sağlık ve güvenlik birimleri, işçi ve işveren sendikaları, kamu kurumlarının eğitim birimleri, üniversiteler ve Çalışma Bakanlığı’nın yetkilendirdiği eğitim kurumları da bu eğitimleri çalışanlara verebilirler.

Çalışan başına 1.120 TL cezası var

İşverenlerin çalışanlarını eğitime tabi tuttukları süreler, çalışma süresinden sayılıyor. Yani eğitim süresince geçen 4 saatlik süre, kişinin çalışma süresine ekleniyor. Bu süre için de çalışana ücret ödeniyor. Hatta eğitim süresi fazla mesaiye girerse, eğitim süresince çalışmayan işçiye fazla mesai ücreti ödenmesi gerekiyor. Ayrıca eğitim maliyetlerinin çalışanlara yansıtılması da söz konusu değil. Eğitime katılmak için seyahat edecek çalışanın masraflarının işverence karşılanması gerekiyor.

Çalışanları iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitime tabi tutmamanın idari para cezası çalışan başına 1.120 TL. Yani 100 çalışanı olan ve herhangi bir eğitim planlaması yapmamış işverene 112.000 TL ceza gelebilir. Bu nedenle işverenlerin bir an önce bir eğitim planlaması yapması ve işyerindeki çalışanlarını iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitime tabi tutması şart.

Ne kadar süreyle eğitim yapılacak?

Çalışanların eğitim süreleri işyerinin tehlike sınıfına göre belirleniyor. Buna göre her çalışanın;

– Az tehlikeli işyerlerinde üç yılda en az 8 saat,

– Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde iki yılda en az 12 saat,

– Çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde yılda en az 16 saat iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitime tabi tutulması gerekiyor.

Eğitim süreleri ve konularına ilişkin olarak işverenlerin planlama yapılması gerekli. Buna göre, eğitim konularına ilişkin en az 4 saatlik dilimler halinde eğitimlerin

verilmesi mümkün.

Örneğin, az tehlikeli işyerlerinde her bir çalışanın

üç yıllık süre içerisinde 8 saat olarak alması gereken eğitim, yapılacak planlama dahilinde genel konular

4 saat, teknik ve sağlık konuları

4 saat olmak üzere 3 yıla yayılarak verilebilir.

Yine aynı şekilde tehlikeli sınıfta toplam 12 saatlik eğitim, 3 saat genel konular, 3 saat teknik konular ve

3 saat sağlık konuları olmak üzere iki yıl içerisinde çalışanlara verilebilir.
Sabah

Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

6+1 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , ,