Son Dakika
Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava dalgası yerini sıcaklara bırakmaya başladı. Yurt genelinde sıcaklıklar yükseliyor. Şubat ayının da gelmesiyle birlikte akıllarda “Cemre ne zaman düşecek?” ve “Bahar başlangıcı ne zaman?” soruları doğmaya başladı. Peki, ilk cemre havaya ne zaman düşecek? İşte merak edilen detaylar…
Cemre ne zaman düşecek? İlk cemre neye düşer? Hava sıcaklıklarının yurt genelinde yükselmesiyle birlikte cemre tarihleri de merak edilip araştırılıyor. Peki, 2021 bahar başlangıcı ne zaman? İlk cemre ne zaman düşecek? İşte merak dilip araştırılanlar…
Halk arasında sıcaklığın artması ve baharın gelişinin sembolü olan cemre düşmesi, vatandaşlar tarafından son dönemde aranan konular arasında yer almaya başladı. Kış aylarının ne zaman geride kalacağını merak eden vatandaşlar, 2021 yılı cemre düşme tarihlerini sorguluyor.
CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?
Arapça kökenli bir kelime olan “cemre”‘nin sözlük anlamı kor yani ateştir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.
Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ‘cemreviye’ denilmektedir.
2021 CEMRE DÜŞME TARİHLERİ
Baharın müjdeleyicisi olarak bilinen cemre ilk olarak 19-20 Şubat’ta havaya düşecek.
Halk arasında baharın müjdeleyicisi olarak adlandırılan cemre bir hafta arayla havaya, suya ve toprağa düşecek. İlk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşecek. İkinci cemre ise 26-27 Şubat tarihlerinde suya, üçüncü cemre ise 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşecek.
CEMR DÜŞMESİ NE DEMEK?
“Ateş”, “kor” anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. “cemre düşmesi”, bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor.
“Cemre düşmesi” hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.
CEMRE DÜŞMESİNİN TÜRK KÜLTÜRÜNDE YERİNİ ALMASI
Türklerin cemreyi Arap halk takviminden ne zaman aldığına dair bir kayıt bulunmadığını ancak Kafkasya ve Anadolu coğrafyasına geldikten sonra buna kültürlerinde yer verdiği bilinmektededir. Özellikle hayvancılıkla ilgilenen toplumlar için hava olaylarının çok önemli.
Göçebe, kışa hazırlık olarak hayvanlar için sonbahardan biriktirdiği ot yığınları bitmeye yakınsa ciddi bir riskle karşı karşıya demektir. Bu nedenle halk takvimi oluşturmada, gözlemlemede eski Türklerin diğer toplumlara göre çok daha fazla bilgi birikimine sahip olduğunu düşünülüyor.
Türklerin cemreyi bin yıldır takip ettiğini vurgulayan Ekici, cemrenin bahar bayramına hazırlanmak için de bir işaret olarak görülmektedir.
Türkler bunu çok sevmiş. Yazılı bir kültür oluşturmamamıza rağmen cemreyi gözlemek var halk arasında. ‘Birinci cemre düştü, ikincisini bekliyoruz’, ‘İkinci cemre düştü üçüncüsünü bekliyoruz’ ve ‘Üçüncü cemre sonunda bayram yapacağız’ gibi ifadeler halk arasında kullanılıyor. Azerbaycan’da nevruz öncesinde ‘ahır çarşamba’ kutlamaları var. Bununla cemre arasında bir örtüşme var. Bu da gösteriyor ki nevruzla cemre arasında bir ilişki kurulmuş. 21 Mart’taki nevruza ilk hazırlıklar cemrelerde yapılıyor.
BENZER HABERLER