logo

YGS’de Soruların 4’ü Çok Zor, 4’ü Çok Kolay Olacak!

YGS’de Soruların 4’ü Çok Zor, 4’ü Çok Kolay Olacak!

YGS'de Soruların 4'ü Çok Zor, 4'ü Çok Kolay Olacak!-kamumemurlar.com

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nda (YGS) gençlere her biri 40’ar sorudan oluşan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 ayrı testten 160 soru yöneltilecek.

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nda (YGS) gençlere her biri 40’ar sorudan oluşan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 ayrı testten 160 soru yöneltilecek. Gençlerin en büyük yanılgısı bu sınavda bazı testleri önemsememeleri ya da zaten yapamayacaklarını düşündükleri için bazı testlerin sorularına hiç bakmamaları. Bu durum ise puan kaybettiriyor. Oysa tüm bu testlerde yer alan sorular puanların oluşmasına katkıda bulunacak.

Bazı gençler sınavda yalnızca belli testleri çözmenin kendilerine yeterli olduğunu düşünüyor. Örneğin sayısal öğrencisi Temel Matematik ve Fen Bilimleri testinin kendisi için daha önemli olduğuna inanarak yalnızca bu 2 testin sorularını çözerken, Türkçe ya da Sosyal Bilimler testlerini önemsemiyor. Sözel öğrencileri de tam tersini yapıyor. Oysa her testten çözeceğiniz sorular daha yüksek puanlar almanıza yol açacak.

HER TEST PUAN GETİRİYOR

Her testin sınav puanının oluşmasında ayrı bir katkısı bulunuyor. Örneğin sayısal puanların oluşmasında Temel Matematik yüzde 40, Fen Bilimleri yüzde 30 oranında etki yaparken, Türkçe yüzde 20, Sosyal Bilimler de yüzde 10 oranında etkili. Sadece matematik ile fizik, kimya ve biyolojiden oluşan fen sorularını çözen bir aday ise yüzde 20 ile yüzde 10 arasında katkı sağlayacak olan bu 2 testten gelecek puanları da kaybetmiş oluyor.

Sayısalcıların yaptığı bu hatayı sözel öğrencileri de sayısal testlerde tekrarlıyor. Sözel puanların oluşmasında Türkçe ve Sosyal Bilimler testleri yüzde 40 ile yüzde 30 oranında etkili. Ancak sözel puanların oluşmasında sayısal testlerin de yüzde 20 ile yüzde 10 oranında katkısı var. Sözel öğrencileri de bu yaklaşımlarıyla sayısal sorulardan gelecek ve puanlarını yükseltecek sorulardan vazgeçmiş oluyorlar.

Öğrencilerin bazıları ise alanlarına göre ya sayısal ya da sözel sorulara “Nasılsa yapamam” diyerek hiç dokunmuyor. Oysa bugüne kadar yapılan istatistikler sizlerin her testte yapabileceğiniz soruların bulunduğunu gösteriyor. Çünkü sıralama sınavlarında bu sıralamanın gerçekleştirilebilmesi için soruların yüzde 10’u çok kolay, yüzde 10’u da çok zor sorulardan oluşuyor. Bu nedenle de yapamayacağınızı düşündüğünüz her testte çözebileceğiniz sorular olacak. Her biri 40’ar sorudan oluşan YGS’de de her testten 4’er soru her öğrencinin çözebileceği kadar kolay olacak. Bu oranlar dikkate alındığında 160 soruluk YGS’de 16 soru çok kolay olacak. Bu soruları bulup çözdüğünüzde ise YGS’nin ilk barajını da aşmış olacaksınız. Sınavın 16 sorusu ise “en iyiler” arasında sıralama yapılabilmesi açısından çok zor sorulardan oluşacak. YGS gibi sınavların geri kalan sorularının yüzde 20’si yani 32’şer tanesi “kolay” ve “zor” olarak nitelendirilen sorulardan, yüzde 40’ı yani 60 tanesi de “normal” nitelikte sorulardan oluşacak.

Sorunun tümünü okumayan yanlış şıkkı işaretliyor

GENÇLERİN sınavda yaptıkları bir başka hatayı ise soruları sonuna kadar okumamak oluşturuyor. Kitap okuma alışkanlığının yaygın olmadığı, daha çok mesajlaşarak ve kısa metinler okuyarak yetişen genç nesil, sınav soruları eğer uzun metinlerden oluşuyorsa bunu sıkıcı buluyor ve yanıtlamaktan kaçınıyor. Birçok genç ise soruyu sonuna kadar okumadan yanıtlamaya çalışıyor. Oysa sorunun tümü okunmuş olsa metinlerde ne istendiği anlaşılacak ve doğru yanıt bulunabilecek. Bunun yerine hızla baktığı ve soru kökünü dikkate almadığı testleri çözmeye çalışırken de hata yapıyor, yanlış yanıtı işaretliyor. Uzmanlar da gençleri özellikle soruları sonuna kadar dikkatle okumaları ve sorulduğunu anlamaya çaba harcamaları konusunda uyarıyor ve “Soruyu okumayan, okuduğunu anlamayan ve yorum yapamayan öğrenciler sürekli yanlış cevap şıklarını işaretliyor” diye konuşuyor.

300 bin kişi görev yapacak sızıntıya karşı birim kurulacak

ÖSYM Başkanı Ali Demir’in YGS’de kaos çıkabileceği iddiaları, güvenlik önlemlerini de artırdı. 300 bin kişinin görev yapacağı sınavda Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın alacağı önlemler şunlar:

30 dakikadan fazlası yasak: Sınav sorularını illere ulaştıran nakil araçlarına emniyet ve jandarma eskortluk edecek. Araç 30 dakikadan fazla aynı yerde bekletilmeyecek.

19 ilde nakil kuryesine polis: 19 ilde nakil kuryelerinin yanına 1 polis verilecek.

Talimat yetkisi sadece kurulda: Sınav kağıtları ve nakil araçlarıyla ilgili talimat yetkisi sadece Sınav Koordinasyon Kurulu tarafından verilecek.

Sosyal medya önlemi: Soruları sosyal paylaşım sitelerinde paylaşanların kimlik tespitinin yapılması için sanal takip sistemi kurulacak. El dedektörü araması: Adaylar ve sınav görevlilerinin üstü el dedektörü ile aranacak. Ayrıca elle de arama yapılacak.

Kameralı duvar saati: ÖSYM, her salona en az 1 tane kameralı duvar saati asacak. Arıza ve kaza: Nakil araçlarının arıza ve kaza yapması halinde sınav evrakları nakil kuryesi ve kolluk kuvvetleri nezaretinde aktarılacak.

Emniyet koruması: İl ve ilçe sınav koordinatörlüklerinde bulunan sınav evrakı saklama yerlerinin başta sabotaja karşı korunmasını emniyet yapacak.

İletişim kesilecek: Sınav yapılacak bina içinde cep telefonu ve kablosuz iletişim araçları etkisiz hale getirilecek.

Sınavda düzeni bozan atılacak: Sınav esnasında kural dışı davranışlarıyla sınav düzenini bozan adaylar, salondan alınarak bina içinde bekletilecek.

Kaynak: Habertürk

Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

10+5 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , ,