logo

Komutanlar İçin Son Kararı Cumhurbaşkanı Verecek

Komutanlar İçin Son Kararı Cumhurbaşkanı Verecek

Komutanlar İçin Son Kararı Cumhurbaşkanı Verecek-kamumemurlar.com

TBMM’de kabul edilen Askeri Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun tasarısına göre, Kuvvet Komutanları ve Genelkurmay Başkanı hakkında soruşturma açma iznini Başbakan verecek. İtiraz Cumhurbaşkanına yapılacak. Köşk’ün kararı nihai olacak.

Nevin Bilgin

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın tüm maddeleri Meclis’te önceki gece kabul edildi. Ancak yeterli çoğunluk bulunamadığı tasarının tümünün oylanması Salı gününe bırakıldı. Tasarıyla Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz, Hava ve Jandarma Genel komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılama usulleri yeniden belirleniyor.

JGK’ya İçişleri karar verecek

2010 referandumunda kabul edilen Anayasa’daki “Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı (JGK), görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanacak” hükmü, ilgili kanuna aktarılıyor. Tasarıya göre, bu suçlardan dolayı soruşturma açılmasına, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan; Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı karar verecek. Soruşturma kararlarına karşı Cumhurbaşkanlığı’na itiraz edilebilenecek. Cumhurbaşkanı’nın bu konadaki kararı niha karar olacak.

Yargılanan askerin avukatlık ücretini MSB karşılayacak

-Rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalanların da değerlendirmeye alınması düzenlemesi ile birlikte yıllık kontenjanda değişiklik yapılabilmesi için, Yüksek Askeri Şura’ya, yıllık kontenjanda değişiklik yapma yetkisi verilecek

-Kuvvet Komutanlarının görev süreleri birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilecek. Rütbe bekleme süresini tamamlamaya 1 yıl kalanlar da YAŞ değerlendirmesine alınacaklar. Bunlardan terfi ettirilenler ile kadrosuzluktan emekli edilenler, rütbe bekleme sürelerini tamamlamış sayılacak.

-Astsubaylıktan subaylığa uygunluk işlemi, üçlü kararname yerine bakan onayı ile yapılacak.

-Görev sebebiyle yargılanan Askerlerin avukatlık giderleri Milli Savunma Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.

Celp yaşı 21 olacak

-Celp ve sevk esaslarına göre 21 yaşına girdikleri sene askere alınmak üzere çağrılacak.

-Orduevleri dışarıdan hizmet satın alabilecek.

-15 günü aşan izinlerde tazminat verilmeyecek.

-MSB ve İçişleri Bakanı yaş haddinden emeklilik ve istifa işlemlerini onay yetkisini devredebilecek.

-Uzman Erbaş Astsubay olabilecek

-Orduevi hizmetlerini KDV istisnası getirilecek ,

-TSK envanterinde bulunan veya üretilen mal ve hizmetler başka ülkelere ile mübadale edilebilecek.

-Uzman Erbaşın askerliği memuriyetten sayılacak.

-Emekli askerlerin konutu Başbakanlıkça belirlenecek.

İsimsiz ihbar dikkate alınmayacak

Herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan, Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı, araştırma, gerekiyorsa ön inceleme yaptırarak soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verecek.

Görevden uzaklaştırma kararı

Soruşturma izni verilmiş bulunanlar izin vermeye yetkili merci tarafından geçici süre ile görevden uzaklaştırılabilecek. Anılan kararlara karşı ilgililer 10 gün içinde Cumhurbaşkanlığı’na itiraz edebilecekler. İtiraz üzerine Cumhurbaşkanı tarafından verilen karar kesin olacak. İsimsiz, imzasız, adressiz yahut takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak. Araştırma veya ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendireceği denetim elemanları eliyle de yaptırılabilecek.
Star

Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

10+7 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , ,