logo

Kamu İhale Yasasına Muhalefetten Tepki

Kamu İhale Yasasına Muhalefetten Tepki

Kamu İhale Yasasına Muhalefetten Tepki-kamumemurlar.com

Muhalefet, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişikliklerin ihaleler üzerindeki şaibeleri artıracağından endişeli. Muhalefet şerhlerinde yeni düzenlemelerin objektiflik ilkesine aykırılıklar oluşturacağı vurgulandı.

TBMM Genel Kurulu’nda salı günü görüşülmeye başlanacak olan torba kanunda birçok tartışmalı düzenleme yer aldı. Özellikle internete sansür anlamına gelen ve Anayasa’ya aykırılığı tartışılan düzenlemeler kamuoyunu bir hayli meşgul ederken, bir itiraz da AK Parti hükümeti döneminde 31. kez değiştirilen Kamu İhale Kanunu’na geldi. Kanuna yazılan muhalefet şerhlerinde yapılan düzenlemelerin ihaleler üzerindeki şaibeleri artıracağı, değerlendirmeleri şüpheli hale getireceği ve objektiflik ilkesine aykırılıklar oluşturacağı vurgulandı.  MHP tarafından yazılan muhalefet şerhinde, yapılan düzenlemenin tekliflerin neye göre değerlendirileceği konusunda şüpheleri artırdığı ifade edildi.

FARKLI UYGULAMALARA YOL AÇAR

MHP, yapılan düzenlemenin ihalenin aşırı düşük teklifle ilgili açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, yaklaşık maliyeti eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya Kamu İhale Kurulu yetkili kıldığını kaydetti. Bu durumun ihaleler arasında farklı uygulamalara yol açabileceği endişesini dile getirdi. Yazılan muhalefet şerhinde torba yasanın 48. maddesinde yapılan düzenlemeye dikkat çekildi.

İhalenin hesaplanan sınır değerin altında teklif veren isteklilerden biri üzerinde bırakılması halinde, teminat miktarının yaklaşık maliyetin yüzde 15’ine kadar yükseltildiği ifade edildi. Teminat miktarının hangi ihaleye veya kime göre çıkartılacağına kurumun nasıl karar vereceği sorusu yöneltilerek, bu uygulamalarda objektif olunmayacağı kuşkusu dile getirildi.

HAK ARAMA ENGELİ

MHP’nin itiraz ettiği bir diğer değişiklik ise torba kanunun 49. maddesinde yer alan mal ve hizmet alımı ihalelerinde itirazen şikayet başvuru bedellerinin 3 katına yükseltilmesine yönelik düzenlemeye oldu.  İtiraz başvurularında ücretin artırılmasının hak aramanın maddi olarak engellenmesi anlamına geleceği ifade edildi.

MHP’DEN SORULAR

Birden fazla idarenin ortak ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik mal ve hizmet alımları ile bakım ve onarım işlerine ilişkin, torba kanunun 53. maddesinde yapılan değişiklikle ilgili MHP şu soruları yöneltti: “İhaleler neden birleştirilmek istenmektedir? Birleştirilecek ihalelerde bir üst sınır limiti var mıdır? En fazla kaç ihale birleştirilebilecektir? Tek ihaleyle yandaşlara milyarlarca liralık ihale mi verilmeye çalışılmaktadır?” Bu düzenlemenin kötüye kullanılabilecek bir nitelik taşıdığı vurgulandı.

Uzmanlar üzerinde baskı oluşturur

MHP’nin muhalefet şerhinde kamuda çalışanlardan Kamu İhale Uzmanlığına yapılacak görevlendirmelerin herhangi bir süreye bağlı olmaksızın Başkanlıkça her zaman sonlandırılabilecek olmasının yanlış olduğu belirtildi. Şu endişeler dile getirildi: “Bu görevlendirme neden sonlandırılacaktır? Raporları başkanın istediği gibi hazırlamayan uzmanların görevlendirmeleri mi sonlandırılacaktır? Görev sonlandırılması Kamu İhale Uzmanları üzerinde baskı oluşturmayacak mıdır? Görev sonlandırılmasıyla ilgili objektif bir kriter neden getirilmemektedir?”

Yeni düzenlemeler Neler getiriyor?

Yapılan düzenlemeler ile 4734 Sayılı Kanun’un 53. Maddesi’nin (j) fıkrasında değişiklik yapılarak ihalelere şikâyet ile itiraz başvurularında alınan bedeller 2 kat artırılıyor. 500 bin liraya kadar olan ihalelerde 3 bin lira, 2 milyon liraya kadar olan ihalelerde 6 bin lira, 15 milyon liraya kadar olan ihalelerde 9 bin lira ve 15 milyon liradan yüksek ihalelerde ise 12 bin lira itirazen şikayet başvuru bedeli alınacak.

REDDETME HAKKI

Kurum ihale konusu ve işin türüne göre düşük tekliflerin tespiti ve en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sorgulama kriterlerini belirleyecek. Yaklaşık maliyeti eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksiniz reddedilmesine ilişkin düzenleme yapmaya yetkili olacak.

YÜZDE 15’E KADAR TEMİNAT

Kurum ihale üzerinde kalan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması halinde bu istekliden yaklaşık maliyetin yüzde 6’sından az ve yüzde 15’inden fazla olmamak üzere alınacak kesin teminat oranına ilişkin düzenlemeler yapabilecek.

İhalelere sadece yerli isteklilerin katılmasını teşvik için yerli istekliler ve yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15’e kadar fiyat avantajı tanınacak.  Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan ihalelerde sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilecek.
Yerli malı belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenecek.

CHP: düzenlemeyle çok sayıda kurum denetim dışı kalıyor

CHP,  kar­şı oy ya­zı­sın­da Ka­mu iha­le Ka­nu­nu­’nu AK Par­ti­’nin ik­ti­da­ra gel­me­sin­den bu ya­na ge­çen sü­re için­de 30 kezde top­lam 164 mad­de­sinin de­ğiş­ti­ril­di­ği­ni be­lirt­ti. Bu dü­zen­le­me ile de 11 mad­de da­ha de­ğiş­ti­ri­le­rek, de­ğiş­ti­ri­len mad­de sa­yı­sının 175 e ulaş­tı­ğı­nı vur­gu­la­dı. Ka­mu İha­le Ka­nu­nu­’nun sık­lık­la ve he­men he­men her tor­ba ka­nun­da mut­lak de­ğiş­ti­ril­me­si­nin, ka­mu iha­le mev­zu­atı­nı gü­ven­siz ha­le ge­tir­di­ği­ni, şa­ibe­le­rin yer­leş­me­si­ne ne­den ol­du­ğu­nu kay­det­ti. Mad­de­ler­le ge­ti­ri­len dü­zen­le­me­ler­de çok sa­yı­da ku­ru­mun da Ka­mu İha­le Mev­zu­atı dı­şı­na çı­kar­tı­la­rak de­ne­tim dı­şı kal­dı­ğı­, ka­mu de­net­çi­li­ği­ne ve ida­ri yar­gı­ya baş­vu­ru hak­kı­nın en­gel­len­me­ye ça­lı­şıl­dı­ğı be­lir­til­di.

Bugün Gazetesi

Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

3+5 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , ,