Son Dakika
Bankacılık sektörünün eylül sonunda net kârı geçen yılın aynı dönemine göre büyük artış kaydetti. Bunda net faiz gelirlerindeki artışın yanı sıra, diğer faiz dışı gelir/gider dengesindeki olumlu gelişmenin büyük etkisi oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), eylül ayına ilişkin “Bankacılık Sektörü Genel Görünümü” raporunu açıkladı. Buna göre, sektörün aktif büyüklüğü geçen yıl sonuna göre yüzde 20,3 arttı ve eylül itibarıyla 1 trilyon 649 milyar liraya yükseldi.
Krediler büyümeye devam etti
En büyük plasman kalemi olan krediler, 990,4 milyar lirayla yüzde 60,1’ini oluşturdu. Sektörün dönem net kârı da eylül ayı itibarıyla geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16,2 artış göstererek, 19 milyar 851 milyon liraya ulaştı. Aktif kârlılık yüzde 1,8, özkaynak kârlılığı da yüzde 15,4 olarak gerçekleşti. Sermaye yeterliliği standart oranı, eylül sonunda yüzde 15,7 seviyesinde oldu.
50 banka var
Önceki raporlama döneminde 49 olan banka sayısı, eylül ayında Bank Of Tokyo Mitsubishi UFJ Turkey AŞ’nin faaliyet izni almasıyla birlikte 50’ye yükseldi. Eylül ayı itibarıyla bankacılık sektörü 11 bin 767 şube ve 212 bin 554 personel ile faaliyetini sürdürüyor. Raporda, başta kredi ve zorunlu karşılık hesaplarındaki artışın etkisiyle yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,2, ikinci çeyrekte ise yüzde 7 büyüyen bankacılık sektörünün büyüme hızının üçüncü çeyrekte de yüzde 7,9 ile devam ettiğine dikkat çekildi.
Takipteki alacaklar
Kredi türleri itibarıyla, 2012 yılında genelde tüm kredi türlerinde gözlenen takipteki alacak artışının 2013 yılının üçüncü çeyreğinde de devam ettiği ifade edilen raporda öne çıkan unsurlar şöyle:
“Önceki çeyrek ile karşılaştırıldığında takipteki alacaklarda en fazla artış 888 milyon lira (Yüzde 10,4) ile bireysel kredilerde gözlenirken, takipteki KOBİ kredileri 777 milyon lira (yüzde 10,7), takipteki kurumsal/ticari krediler 207 milyon lira (yüzde 2) artış gösterdi.”
BUGÜN GAZETESİ
BENZER HABERLER