logo

Yanıbaşımdaki Memurla Aynı Maaşı Alabilecek miyim?

Yanıbaşımdaki Memurla Aynı Maaşı Alabilecek miyim?

Kredi Çekecekler Dikkat! Artık Zorunlu Değil!-kamumemurlar.com

Memuriyete 2011 yılında başladım. 2012 yılı Mart ayında başka kuruma geçtim, tabii unvanım da değişmişti. 666 KHK’den dolayı mağdur oldum. Şöyle ki 2011 yılı ve öncesi işe başlayan memurlar ile aramda 180 lira fark oluşmuştu. Ben de bu farkın nedenini öğrendiğimde ise bana dedikleri şu oldu. 666 KHK’de unvan değişikliği ve 12.01.2012 tarihinden sonra işe başlayan memurlar faydalanamaz dediler. Anayasa Mahkemesi 666 sayılı KHK’yı iptal etti diyorlar bundan sonra ne olacak? Yanıbaşımdaki memurla aynı maaşı alabilecek miyim? Eğer ki alırsak bize ödenmeyen paralar da ödenir mi?

Daha önce bu konuyu gündeme getirmiştik. Ancak, konunun hala anlaşılmadığı görülmektedir. Keşke bu konuyla ilgili olarak kamuda personel konularında söz sahibi bir kurum olan Devlet Personel Başkanlığı resmi bir açıklama yapsaydı, ancak şu ana kadar bir açıklama görmedik.

Maalesef 666 sayılı KHK’nin mağduriyetleri artarak devam ediyor ve birçok personel 666 sayılı KHK’nin iptal edilen maddelerinden hala medet umuyor. Bu çerçevede birçok personelin merak ettiği konuların başında Anayasa Mahkemesi kararına göre daha önce çeşitli kanunlara göre ödenen mali hakların geri gelip gelmediğidir.

666 sayılı KHK’nin Ek 12’nci maddesine göre ek ödemesi olan birçok kamu kurumunun ek ödemelerini düzenleyen hükümlerin 14/01/2012 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılması düzenlenmekteydi. Bu kurumların personeli haklı olarak Anayasa Mahkemesi’nce bu hüküm iptal edildiğine göre, ek ödemeleri düzenleyen hükümler yürürlükten kaldırılmamış oluyor ve yapılan ek ödemeler de geri gelmiş oluyor diye düşünmeye başlamıştır.

Keşke bu hükümler düşünüldüğü gibi geri gelmiş olsaydı da ek ödemeleri düşürülen personelin ya da kaldırılan personelin ek ödemeleri geri getirilmiş olsaydı. Ancak, durum düşünüldüğü gibi değildir. Bunun sebebi de Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümemesinden kaynaklanmaktadır.

Konuyu örnekle izah etmek gerekirse; 666 sayılı KHK ile 5502 sayılı Kanun’un 28’inci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmış ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nda çalışan memurlara ödenmekte olan ikramiye ve fazla çalışma ödemeleri sona erdirilmiştir. Ancak, bu kurumda 666 sayılı KHK öncesinde çalışanlara ise 14/01/2012 tarihi itibarıyla hesaplanmış olan ikramiye ve fazla çalışma ödeme tutarları tazminat olarak ödenmeye başlanmıştır. Anayasa Mahkemesi kararından sonra 5502 sayılı Kanun’un 2 ve 4’üncü fıkralarının geri gelmesi gibi bir durum söz konusu olmayacağından bu ödemelerin tekrar eskiden olduğu gibi ödenmesi mümkün değildir. Bu durum başka kurumlar için de geçerlidir.

Vekil öğretmenlik süreleri memuriyet hizmetinde değerlendirilir mi?

02.11.2013 tarihli yazınızdan vekil öğretmenlik hizmet süresinin kadrolu memurluğa geçince emekli kadro derece terfisine sayılmakla birlikte ‘maaş derece terfisi de alır’ sonucu çıkardım doğru mu?

02.11.2013 tarihli yazımızda ‘Vekil öğretmenlik veya imamlık süreleri torba kadroda dikkate alınır mı?’ sorusuna; ‘Torba kadro uygulamasında vekil öğretmenlik ve vekil imamlıkta geçen hizmet sürelerin tamamı 68/B’ deki sürelerin tespitinde değerlendirilir’ cevabını vermiştik.

Bu konuyla ilgili olarak, Açıklamalı Devlet Memurları Kanunu kitabında; ‘(Salim Kahramanoğlu, Mehmet Ünver, Nezir Kardoğan: Edunet E-Öğretim Eğitim Basım Yayın Ltd. Şti., Ankara 2012, s. 425) vekil öğretmenlik veya vekil imamlık kadrolarında geçirilen hizmet süreleri (36/C’de bu sürelerin değerlendirileceğine ilişkin bir düzenleme olmadığından) kazanılmış hak aylığında değerlendirilmeyecektir’ ifadelerine yer verilmiştir.

Sonuç olarak 657 sayılı Kanun’un 68/B maddesinde değerlendirilen hizmetlerin her zaman kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi söz konusu olmayabilir. Bu nedenle vekil öğretmenlik yaptığınız sürelerin kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilmesi mümkün değildir.

Ahmet Ünlü’nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.
Yeni Şafak

#

SENDE YORUM YAZ

9+5 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.