logo

İdeal Kiloda Olduğumuzu Nasıl Öğrenebiliriz?

İdeal Kiloda Olduğumuzu Nasıl Öğrenebiliriz?

İdeal Kiloda Olduğumuzu Nasıl Öğrenebiliriz-kamumemurlar.com

Yağlarınız göbek çevresinde, kol, bacak ve kalça bölgenizde toplanıyorsa, merdiven çıkarken nefes nefese kalıyorsanız, canınız sık sık bir şeyler yemek istiyorsa, dikkat! sağlıksız kilodasınız…

Canan Karatay

İdeal kilonun belirleyicileri neler?

Eğer göbek çevrenizde, kol, bacak ve kalça bölgenizde herhangi bir yağ birikimi yoksa, merdiven çıkarken, yürürken veya koşarken nefes nefese kalmadan enerjik bir şekilde rahat hareket edebiliyorsanız, boyunuzla kilonuz arasında orantı varsa, sık kilo alıp verme gibi bir sorun yaşamıyorsunuz, canınız sık sık bir şeyler yemek istemiyorsa yani yemek yedikten sonra 4-5 saat sonrasına kadar bitkin ve halsiz düşmeden yaşayabiliyorsanız, sık sık hastalanmıyorsanız ve kronik bir sağlık sorununuz yoksa, uyku problemi yaşamadan geceleri rahat uyuyup, sabahları dinlenmiş bir şekilde güne başlayabiliyorsanız, iştah sorunu veya kabızlık probleminiz yoksa, konsantrasyon sıkıntısı yaşamadan rahat çalışabiliyorsanız, kendinizi mutlu, verimli ve üretken hissediyorsanız bunlar, ideal kiloda olduğunuzun ilk işaretidir. Ancak bu işaretlerin yanında kanda insülin, D vitamini, B-12 vitamini, demir, folat ve folik asit gibi değerler de çok önemlidir.

İnsan vücudunda sağlıklı kan şekeri değeri ne olmalıdır?

12 saatlik açlıktan sonra açlık kan şekeri 100 mgr/dl’nin altında ve herhangi bir yemekten 2 saat sonra, tokluk kan şekeri 140 mgr/dl’nin altında olmalıdır. Düşük kan şekeri hedefine ulaşmak, gelişmiş olan karaciğer ve pankreas yağlanmasının önüne geçmek ve insülin ve leptin direncini kırmak amacıyla her gün en az 50-60 dakika yürüyüş yapılmasının son derece önemli ve şart olduğunu da unutmamak gerek. Fizik aktivite azlığı yani tembellik, hareketsizlik ve uyuşukluk, insülin ve leptin direncinin başlamasında en önemli ‘ilk’ faktörlerdir, insülin direnci, tembellik sonucu bacak kaslarında başlamaktadır.

Sağlıklı insülin değeri nedir?

12 saat aç kaldıktan sonra alınan kanda insülin değeri 2-5 IU/ml olmalıdır, insülin düzeyinin giderek yükselmeye başlaması, insülin direncinin başladığının önemli bir göstergesidir. Kan insülin değeri 2-5 IU/ml olan kişilerin sağlıklı ve uzun ömürlü oldukları bildirilmiştir. İnsülin hormonunun 12 saatlik açlık değerlerini bilmek yeterlidir. Ayrıca insülin direnci tanısı koymak amacıyla şeker yüklemesi testi yapılması doğru değildir. Eğer 12 saatlik kan insülin hormon düzeyi normal değer olan 2-5 IU/ml’nin üzerine çıkmaya başlamışsa, tehlike başlamış demektir. Hastalara ağzından verilen 50-74 gr şekerli içecek, zaten yorgun olan gerek karaciğer, gerekse pankreası daha da yoracak, insülin direncinin daha da artmasına neden olacaktır. Bu uygulama, hastalara, özellikle gebelere büyük bir eziyetten başka bir şey değildir. Bu nedenle, OGGTT dediğimiz şeker yüklemesi testinden mümkün olduğu kadar kaçılması gerekir. Tanı için, açlık kan insülin değerleri yeterli olmaktadır. Eğer bir hasta kahvaltıdan ya da herhangi bir yemekten 2 saat sonra açlık hissedip, eli ayağı titriyorsa, diğer bir deyişle reaktif hipoglisemi şikayetini tarif ediyorsa, klinik olarak o hastada zaten insülin direnci oluşmuş ve yerleşmiş demektir. Klinik tanıyla yetinilmelidir. Önemli olan sağlıklı beslenme, yaşam biçimi değişikliği ve de gerekli ilaçlarla reaktif hipoglisemiyi, karaciğer ve pankreas yağlanmasını gidermek ve önlemektir.
Posta

Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

7+2 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , ,