Son Dakika
Memurlar 2017 yılında ne kadar zam alacak? Milyonlarca memur gözünü bu habere dikti. Memurlar Ocak ayında yüzde kaç zam alacaklar? İşte memur zamlarıyla ilgili öne çıkan bilgiler.
29 Ekim cumartesi günü itibariyle memur zam oranları belli oldu. Peki 2017 yılında memurlar ne kadar zam alacak? Milyonlarca memurun merakla beklediği Ocak ayı zamlarıyla ilgili detayları sizler için derledik. İşte 2017 yılı memur zam oranları
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 2 BİN 757 LİRA
Milyonlarca memurun Ocak maaşları hesaplandı. Yüzde 3’lük toplu sözleşme zammıyla maaşlar 79 ile 285 lira arasında artacak. En düşük memur maaşı 2 bin 757 liraya, müsteşar maaşı da 9 bin 783 liraya çıkacak. Ayrıca enflasyon zammı da gündemde
EN DÜŞÜK ÖĞRETMEN MAAŞI 3 BİN 98 TL
1’inci kademesinden maaş alan bir öğretmenin 3 bin 7 lira olan maaşı 91 lira artışla 3 bin 98 lira olacak.
POLİS MEMURU ZAM ORANLARI BELLİ OLDU
8’inci derecenin 1’inci kademesindeki maaş alan bir polis memurunun 3 bin 818 lira olan maaşı ise 114 lira artışla 3 bin 932 liraya ulaşacak. 7’nci derecenin 1’inci kademesindeki bir doktorun 4 bin 225 lira olan maaşı 127 lira artışla 4 bin 352 liraya yükselecek. 2 bin 916 lira maaşı olan bir hemşire ise 89 lira artışla 3 bin 5 lira ücret alacak.
ENFLASYON FARKI 3 OCAK’TA BELLİ OLACAK
Memurların enflasyon farkı alıp alamayacağı, 3 Ocak’ta Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklayacağı verilerle ortaya çıkacak.
2017’DE MEMURLAR KAÇ GÜN RESMİ TATİL YAPACAK?
Resmi tatil olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın cumartesi gününe, yılbaşı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ise pazar gününe rastlaması çalışanların moralini bozdu.
Yalnızca 1 Mayıs İşçi Bayramı, Pazartesi günü resmi tatil yapılabilecek.
Öte yandan dini bayramlar da bu sene hafta sonuna denk geldiği için devlet tarafından 9 günlük uzun tatile izin verilmesi zor görünüyor. 2016’da iki bayramda toplam 18 gün izin yapan çalışanlar bu sene uzun tatil yapma fırsatını yakalayamayabilir.
Ramazan Bayramı’nı 25 Haziran Pazar günü başlayıp, 27 Haziran Salı günü sona erecek.
Dört günlük Kurban Bayramı’nın ise ikinci ve üçüncü günleri hafta sonuna denk geliyor. 1 Eylül Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı 4 Eylül Pazartesi günü sona erecek.
MEMUR ABİYLE DEĞİL AMİR SİCİLİYLE YÜKSELECEK
Devlete sızan FETÖ’cüler memuriyetten atılırken, FETÖ’cü ‘abilier’ vasıtasıyla memurların yükselme ve yer değiştirme kararlarını verme dönemi de yeni not sistemiyle bitti. Memurun terfi ve yer değiştirmesi artık amirinin, yakın çalışma arkadaşının ve hizmet alan vatandaşın verdiği puan ile yapılacak.
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi 10 binlerce memur ihraç edilirken, memurların terfi ve yer değiştirmelerinde abi kriteri yerine A, B, C ve D notlarından oluşan yeni sistem uygulamaya sokuluyor. Star’ın elde ettiği ‘Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağı’nda uygulamaya geçirilmesi düşünülen sisteme göre, kamuda çalışan 3.1 milyon kadrolu ve sözleşmeli memur, ‘yönetici’ ve ‘diğer personel’ olarak ikiye ayrılacak.
BU MEMURLAR İKİ YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK
Bir kişinin ne zaman emekli olacağı ilk kez hangi tarihte sigortalı olduğuna göre belirlenir. İlk kez SSK’lı olunan tarih memur olarak emekli olacak kişiler için bir anlam ifade etmez. Diğer yandan önce SSK’lı sonra memur olan bir kişi SSK’lı olarak emekli olacaksa daha erken emekli olabilir.
YÜKSEK MAAŞ İÇİN DİKKAT!
İlk kez 1 Ekim 2008 öncesinde memuriyete başlayan kişiler diğer statülerde geçen sürelerini ne kadar erken birleştirirlerse o kadar iyidir. Çünkü bu süreler emekliliğe esas aylıkların tespit edilmesinde değerlendirilmektedir. Bu işlemin emeklilik aşamasında yapılması halinde kamu idarelerinde eski ve yeni emeklilik keseneğine esas aylık intibaklar arasında farkı hesaplayacak program veya geriye dönük olarak memur maaş gösterge ve katsayı tablolarının bulunmaması nedeniyle farklar hesaplanamamakta ve bu durum memurların daha düşük derece ve kademeden emekli aylığı almasına neden olmaktadır.
ÖRNEKLE AÇIKLAYALIM:
Örneğin 1 Ocak 1977 doğumlu bir kadın sigortalı, 1 Ocak 1997’de ilk kez SSK’lı olarak sigortalı olmuş, SSK’lı olarak 2 yıl çalıştıktan sonra memur olmaya hak kazanmış ve 1 Ocak 1999’da memuriyete başlamışsa SSK’lı olarak 2 yıl daha erken emekli olabilir. SSK girişinden dolayı 5.900 prim günü, 20 yıl sigortalılık ve 53 yaş şartları ile emekli olabilecek kadın sigortalı, emekli sandığından 20 yıl sigortalılık ve 55 yaş şartlarıyla emekli olabilecektir. Dolayısıyla emekliliğine 3,5 yıl kala SSK’lı olarak çalışmaya dönerek daha erken emekli olma imkanına kavuşabilir.
NE GETİRİR NE GÖTÜRÜR?
Verdiğimiz örnekte 2 yıl daha erken emekli olabilecek kadın sigortalının SSK’lı olarak emekli olabilmesi için son 1.261 gün SSK’lı olarak çalışması gerekir. Dolayısıyla hesabını yapıp SSK’lı olarak emekli olmasına 1.261 gün kala memuriyetten ayrılıp SSK’lı olarak çalışmaya başlayacak bir kişi SSK’lı olarak emekli olabilir. Diğer yandan emekli aylıkları arasında farklılık söz konusu olacaktır. Emekli Sandığı statüsünden bağlanacak aylıklar SSK’lılığa göre daha yüksektir.
YETİM AYLIĞI DA DEVAM EDER
Diğer yandan emekli olacak kişinin ölüm aylığı alma hakkı varsa emekli olunacak statü daha da önemli hale gelebilir. Örneğin anne-babası emekli sandığı mensubu olan bir kadın sigortalı, anne-babasından yetim aylığı alamaz. Diğer yandan bu kişi SSK’lı olarak emekli olursa ve evli değilse hem erken emekli olur, hem de yetim aylığı alabilir.
2017 YILINDA MEMURLAR KAÇ GÜN RESMİ TATİL YAPACAK
1 MAYIS 2017’YE KADAR RESMİ TATİL YOK
2017 yılından ilk olarak yalnızca 1 Mayıs İşçi Bayramı, Pazartesi gününe denk geldiği için resmi tatil yapılabilecek.
2017’NİN RESMİ TATİLLERİ;
YILBAŞI: 1 Ocak 2017 – Pazar
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI: 23 Nisan 2017 – Pazar
EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ: 1 Mayıs 2017 – Pazartesi
ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK ve SPOR BAYRAMI: 19 Mayıs 2017 – Cuma
RAMAZAN BAYRAMI (AREFE): 24 Haziran 2017 – Cumartesi
RAMAZAN BAYRAMI 1. GÜN: 25 Haziran 2017 – Pazar
RAMAZAN BAYRAMI 2. GÜN: 26 Haziran 2017 – Pazartesi
RAMAZAN BAYRAMI 3. GÜN: 27 Haziran 2017 – Salı
ZAFER BAYRAMI: 30 AĞUSTOS 2017 – Çarşamba
KURBAN BAYRAMI (AREFE): 31 Ağustos 2017 – Perşembe
KURBAN BAYRAMI 1. GÜN: 1 EYLÜL 2017 – Cuma
KURBAN BAYRAMI 2. GÜN: 2 EYLÜL 2017 – Cumartesi
KURBAN BAYRAMI 3. GÜN: 3 EYLÜL 2017 – Pazar
KURBAN BAYRAMI 4. GÜN: 4 EYLÜL 2017 – Pazartesi
CUMHURİYET BAYRAMI: 29 EKİM 2017 – Pazar
KPSS ŞARTI OLMADAN MEMUR ALACAK KURUMLAR
Kamu kurumlarına sınavsız ya da KPSS şartı olmadan da memur alımı yapılmaktadır. KPSS’siz memur alımı yapan kurumlar, 657 Sayılı Devlet Memuru Kanununun 59. Maddesinde yer alan istisnai kadrolara Kpss Şartı aranmadan Memur Alımı yapılabilecek.
Memur olarak göreve başlamak isteyen kişilerin belirli şartların taşımaları gerekiyor.
Cumhurbaşkanlığı Memurlukları,
TBMM Memurlukları,
Bakan Yardımcılıkları,
Başbakan Başmüşavirleri,
Savunma Sanayii Müsteşarlığına ait Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, I.Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Müşavir Avukat kadroları,
TOKİ,
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı,
Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirliği kadroları ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadroları,
Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosu,
TUİK, – AB Bakanlığı Memurlukları,
Bakanlar Kurulu Sekreterliği,
Milli Savunma Bakanlığı,
Diyanet,
MİT,
Milli Savunma Bakanlığı,
Anayasa Mahkemesi.
Özel Kalem Müdürlükleri,
Vali Kadroları.
DANIŞTAY MEMUR ALIMI YAPACAK
Devlet Personel Başkanlığı tarafından yayınlanan ilana göre Danıştay’a memur alımı yapılacak. Danıştay Başkanlığı tarafından 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesine göre kadrolu memur olarak istihdam edilmek üzere 5 personel alımı gerçekleştirilecek. Danıştay 4 Bilgisayar Mühendisi ile 1 İnşaat Mühendisi alacak. Adaylar başvurularını 17 Ekim-19 Ekim 2016 tarihleri arasında Danıştay Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden elektronik ortamda yapabilecekler.
Danıştay’ın memur alımına başvuru yapabilmek için internet adresinden sisteme kayıt olarak kullanıcı hesabı oluşturmak gerekiyor. Adaylar oluşturulan bu hesabı kullanarak 19 Ekim 2016 saat 23:59’ a kadar başvuruda bulunabilecekler. Posta yolu, kargo ya da şahsen yapılan başvurular kabul edilmeyecek.
Uygulama ve sözlü sınavların yapılacağı tarihler ilerleyen günlerde Danıştay’ın internet adresinden ilan edilecek.Başvuru yapabilmek için; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesinde belirtilen genel şartlara haiz olmak, 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla 35 yaşını bitirmemiş olmak. 2016 KPSS (B) Grubu lisans sonuçlarına göre (KPSS P3 puan türünden) en az yetmiş (70) puan almış olmak ve arşiv araştırması sonucu olumlu olmak şartları aranıyor.Kaynak: Danıştay Başkanlığı memur personel alımı yapacak
MEMUR OLMAK İSTEYENLER DİKKAT
Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem bugün köşesinde FETÖ ile mücadele kapsamında kamuda yapılacak değişiklikleri kalema aldı.
İşte Erdem’in o yazısı:
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında devlet personel rejiminde devrim gibi yenilikler devam ediyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen alımlarında uygulanan sözlü sınav sistemi artık tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılacak. İlk uygulama Sağlık Bakanlığı’nda 2017’den itibaren başlıyor.
Kamuda ağırlıklı olarak sözleşmeli personel Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları’nda bulunuyor. Bu iki bakanlığa alınacak tüm sözleşmeli personel sözlü sınav ve mülakattan geçirildikten sonra göreve başlayacak. Buna ilave olarak güvenlik ve arşiv soruşturmaları da yapılacak. Söz konusu sistem daha sonra tüm kamu kurumlarında da uygulanacak. Böylece KPSS puanının yanında sözlü sınav da gerekecek. Sistem FETÖ mensuplarının kamuya sızmalarının önüne geçilmesini sağlayacak.
Halen yürürlükteki uygulamaya göre kamuda görev almak isteyen memur adayları B grubu kadrolar için Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girdikten sonra ÖSYM tarafından ilan edilen kadro ve pozisyonlara müracaat ediyor. Yüksek puan alanlar doğrudan kamuda memur olabiliyor. Özellikle FETÖ bu yolla elemanlarını kamuya sokabiliyordu. Soruları çalan teröristler bu yolla yüksek puanlara ulaşabiliyordu. Sadece adli sicile bakıldığı için de örgüt elemanları ayırt edilemiyordu.
Sözlü sınavla birlikte ÖSYM’nin merkezi yerleştirme sistemi de sona ermiş olacak. Bundan sonra memur olmak isteyenler sözlü ve mesleğine göre uygulamalı sınava girmek zorunda kalacak. Böylece merkezi yerleştirme yerine kurumsal alım uygulanacak. Kamuda ilk defa görev yapacaklar için ayrıca güvenlik ve arşiv soruşturması da yapılacak. Güvenlik soruşturması neticelendirilmeden hiçbir aday kamuda memur olamayacak.
Merkezi yerleştirme sisteminde Devlet Personel Başkanlığı ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak bir liste oluşturuyor. Listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından KPSS puan sıralamasına göre yerleştirme yapılıyor. Bu işlem yılda iki kez (kasım-haziran) gerçekleştiriliyor. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile KİT sözleşmeli personel alınıyor. Öğretmen alımları gibi kurumsal alımlar bunun dışında tutuluyor.
Takvim
BENZER HABERLER