logo

Öğrencilerin LYS’de Çöküş Analizi

Öğrencilerin LYS’de Çöküş Analizi

Öğrencilerin LYS'de Çöküş Analizi-kamumemurlar.com

Öğretemeyince bilemiyorlar…

725 bin aday 50 matematik sorusu üzerinde ortalama 9 tanesini yapabildi. Eğitim uzmanları, öğrenci profilinin gittikçe zayıfladığını söylüyor.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) önceki gün açıkladığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), adayların 13 sınav türünden sadece dördünde başarıyı yükseltebildiklerini gösterdi. Açıklanan sonuçlarda, adayların en çok doğru soru yanıtladığı testin Coğrafya olduğu, Coğrafyayı da Türk Dili ve Edebiyatı ile Felfefe’nin takip ettiği kaydedildi. Buna göre, Matematik’te geçtiğimiz yıl 629 bin 718 aday 50 soru üzerinden 12.32 ortalama elde ederken, bu yıl 725 bin 760 aday yine 50 soru üzerinden 9.72 ortalama soru çözebildi. İngilizce’de de geçtiğimiz yıl 46 bin 386 aday 80 soru üzerinden 24.90 ortalama elde ederken, bu yıl 62 bin 129 aday yine 80 soru üzerinden ancak 21.48 soru ortalaması elde etti. Ortaya çıkan tabloyu VATAN’a değerlendiren eğitimciler ise sorunun bir sistem sorunu olduğunu ve öğrenci profilinde de düşüş yaşandığına dikkat çektiler.

‘Öğrencilerin düzeyi düşük’

– Celil Vardar/Final Dergisi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü

“Sınav sonuçları hakkında iki türlü yorum yapmak mümkün. Birincisi fen ve matematik soruları zor gelmiş olabilir. OECD oratalamasında da bu iki dalda çok aşağıdayız. Bunun için ya sorular gerçekten zor geldi ya da bizim öğrencilerimizin düzeyi yani matematik fen öğretiminin düzeyi düşük geldi diyebiliriz. ”

‘Dershaneler kapatılınca ortalamalar daha da düşecek’

Salim Ünsal / Kültür Dershanesi Rehberlik Koordinatörü

“Çıkan sonuç öğrenci profilinin gittikçe zayıfladığını gösteriyor. Her ne kadar eğitim sistemimiz içerisinde yok akıllı tahtaydı, yok tabletti, yok şuydu buydu derken çok fazla şey yaptığımızı düşünüyoruz ama insan faktörünü çok dikkate almıyoruz. Teknolojiyi içerik olmadıktan sonra verimli kullanamıyoruz. Nicelikleri üzerine yoğunlaşıyoruz ama işin nitelik kısmına çok da eğilmiyoruz. Okullarda zaten sınıflar çok kalabalık, öğretmen sayısı yeterli değil. Ayrıca şöyle bir gerçeklik de var. Şu an dershanelerin var olduğu süreçte böyle bir ortalama var. Dershanelerin kapatılması durumunda ortalamaların çok daha fazla düşeceği düşüncesini taşıyorum.”

“Sistemsizliğin bir sonucu”

– Cihat Şener / Eğitim Uzmanı

“En büyük darbe matematikte. Kısacası adaylar matematiği çözemiyor. Yani 200 bin adayın çözdüğü soru sayısı 5’te, 6’da kalıyor. Çocuklara öğretilen ile sorulanlar örtüşmüyor diye yorumluyorum. Bence çocuklar masum. Öğrettiklerini zannediyorlar ama öğretememişler. Sistemin değil sistemsizliğin sonucu bu.”

Kaynak: Vatan

Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

5+1 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , ,