logo

Taksit Yasakları Mahkemelik Oldu

Taksit Yasakları Mahkemelik Oldu

Taksit Yasakları Mahkemelik Oldu-kamumemurlar.com

Kuyumcular taksit yasağı sonrası satışlarının yarı yarıya azaldığını, birçok işletmenin kapandığını öne sürerek BDDK aleyhine Danıştay’a dava açtı.

İstanbul Kuyumcular Odası, kredi kartına taksitle altın satışını yasaklayan düzenlemenin iptal edilmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aleyhine Danıştay’a dava açtı. Taksit yapılamadığı için altın satışlarının etkilendiğini belirten kuyumcular, bu konudaki yönetmeliğin kaldırılmasını istiyor. Kuyumculara göre bu uygulamadan dolayı son 3 ayda satışları yarı yarıya düşmüş durumda.

Hükümetin artan borçları ve hızlı tüketimi önlemek amacıyla uygulamaya koyduğu yeni kararlar şubat ayında devreye girdi. Bu tarihten itibaren BDDK kararıyla başta cep telefonu, altın-kuyumculuk, gıda ve akaryakıt olmak üzere bazı ürünlerde taksit yasağı getirildi.1 Şubat 2014 tarihinden bu yana altın satışlarında kredi kartına taksit yapılmıyor, tek çekimle ödeme yapılabiliyor.

‘İşyerleri kapandı’

Danıştay’a iptal davası açan Kuyumcular Odası’nın avukatı Prof. Dr. Erol Ulusoy şunları söyledi: “Bu yasak satışları çok etkiledi. Kapanan işyerleri bile var. Altın bir tüketim malı değil, bir tasarruf ve yatırım maddesidir. İnsanlar bu amaçla altın alıyorlar. Dolayısıyla bu uygulama hem vatandaşı hem de kuyumcuları mağdur ediyor. Zincirleme olarak kuyumcularla bağlantılı diğer sektörleri de etkiliyor.”

‘Gelir kaybı büyük’

Konuyla ilgili dava dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Dava konusu yönetmeliğin 1 Şubat 2014 tarihinde uygulanmaya başlanması ile müvekkil Oda üyelerinin ciroları büyük oranda düşmüş, büyük bir gelir kaybına uğramışlardır. Bu Yönetmelik düzenlemesinin yürütmesinin durdurulmaması halinde, müvekkil Oda üyesi esnafın yüzde 46’lara varan oranda gelir kaybı devam edecek, işyerlerinin bazıları kapanacak, bazı çalışanları işten çıkarılacaktır. Buna bağlı olarak kuyumcuların sattığı ürünlerin imalatçıları, bu ürünlerin satışında kullanılan yan sanayi ve aksesuar ürünleri gibi bir çok imalathane, işyeri, kuyumcu zanaatkarları gibi kuyumculuk sektörü ile doğrudan veya dolaylı ekonomik bağlantısı olan bir çok kesim açısından telafisi imkansız zararlar doğacaktır. Bu durumlar gözetildiğinde Yönetmeliğin ilgili düzenlemesinin yürütülmesinin durdurulmasının haklılığı ortaya çıkmaktadır.”

‘Sektör zorda’

“son yönetmelik işlerimizi çok geriletti” diyen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, şunları kaydetti:

“30 bin üye ve 250 bin çalışandan oluşan sektörümüz ciddi sıkıntılar yaşıyor. Tüketiciler de zor durumda kalıyor. Taksitle altın satışının

hiçbir olumsuz tarafı yok. Biz bunu da araştırdık. Bu yönetmeliğin bir an önce iptalini bekliyoruz.”

Kaynak: Milliyet

Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

2+6 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , ,