Son Dakika
Uzun süredir rafta bekletilen kıdem tazminatı fonu yeniden masaya geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen “10. Çalışma Meclisi” toplantısı 26 Eylül’de yapılacak.
Başbakan Erdoğan’ın da katılacağı toplantının üç gündem maddesinden ilki kıdem tazminatı olarak belirlendi. Diğer iki madde ise alt işverenlik ve geçici istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi oldu. Meclis’in çalışma gündeminde son dönemin güncel konusu haline gelen kadın istihdamına yönelik destekler ise yer almadı.
Orta yolu bulmak zor
Bu meclis için hazırlanan raporlar da tamamlandı. BUGÜN’ün ele geçirdiği “Çalışma Meclisi Kıdem Raporu”na göre kıdem tazminatı konusunda devlet, işveren ve işçi örgütleri birbirinden büyük ölçüde farklı görüşleri savunuyor. Çalışma Bakanlığı, kıdem tazminatında bireysel emeklilik benzeri bir yapı kurulmasını isterken, diğer görüşler özetle şöyle:
DİSK: Fon sistemine geçilmesi durumunda fazlasıyla esnek bir işgücü piyasası ortaya çıkacak ve mevcut uygulamada işçilere sağlanan zımni iş güvencesi ortadan kalkacaktır.
İşsizlik sigortasına atıf
TİSK: Kıdem tazminatı, işsizlik sigortası ve iş güvencesi hükümleri dikkate alınarak ve kazanılmış haklar korunarak tasarlanmalı. OECD ortalaması dikkate alınarak 15 günlük maliyeti geçmeyecek şekilde düzenlenmeli.
Hazine: Önceki kıdem tazminatı fonu taslağındaki sistem mevcut sıkıntıların aşılmasına yardımcı olacak. İşsizlik sigortasıyla bütünleşmiş şekilde kurgulanan tazminat fonunun işverenin üzerindeki yükü azaltabilecek.
TÜSİAD: Yürürlükteh sonraki çalışılan süreye ait veya işe yeni girenler için ödenecek tazminat, örneğin her tam yıl için mevcut gün sayısının yarıya indirilmesiyle azaltılmalı. Tavan da buna göre yeniden değerlendirilmeli.
Genel grev nedeni olur
Hak-İş: Kazanılmış haklar korunmalı. Kıdem tazminatının alınmasında yaşanan sorunların ortadan kaldırılması, sürdürülebilir bir noktaya taşınmasını garanti edecek güçlü sistem kurulmalı. Bağımsız fon olmalı.
Türk-İş: Kıdem tazminatı konusunda işçi haklarında geriye gidiş içerecek herhangi bir yasal düzenlemeye kesinlikle karşıyız. Bu konuda yapılacak düzenleme, Türk-İş yönetimi kararı uyarınca genel grev nedeni sayılacak.
‘Ev temizliğinde çalışan kadınlar kıdem almalı’
Tarafları ortak noktada buluşturmak için müzakereci yönünü öne çıkarması beklenen Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in, kıdem tazminatına tepki gösteren taraflara, “Ev temizliğinde 500 bin kadınımız çalışıyor. Bu insanlar sigortasız mı çalışsın? Bu kadınlarımız kıdem tazminatı alamasın mı?” dediği öğrenildi.
ERDOĞAN SÜZER – BUGÜN GAZETESİ
BENZER HABERLER